Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Kina gør kontroversiel skikkelse til sikkerhedschef i Hongkong

Zheng Yanxiong, som i 2011 kørte en hård stil mod jordejere, skal styre Kinas kontor for sikkerhed i Hongkong.

Zheng Yanxiong, som i 2011 kørte en hård stil mod jordejere, skal styre Kinas kontor for sikkerhed i Hongkong.
1. juli markerede aktivister i Hongkong, at det var 23 år siden, at regionen blev overdraget til Kina fra Storbritannien.

BEIJING: Kina udnævner Zheng Yanxiong til direktør for landets nye kontor for national sikkerhed i Hongkong.

Det skriver det statslige nyhedsbureau Xinhua fredag.

Senest har Zheng Yanxiong siddet i en stilling som generalsekretær for et udvalg under Kinas Kommunistiske Parti i den sydlige provins Guangdong.

Yanxiong var i 2011 omdrejningspunkt for en kontrovers under sin udstationering som partileder i den sydlige by Shanwei.

Yanxiong kørte således en meget hård stil over for en gruppe demonstranter i den lille landsby Wukan, der havde søgt om erstatning for jord, som var blevet beslaglagt af regeringen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udnævnelsen af Zheng Yanxiong sker, tre dage efter at en ny sikkerhedslov for Hongkong blev vedtaget af Kinas Nationale Folkekongres.

Loven er et modsvar på de mange og til tider voldelige prodemokratiske protester, der har været i Hongkong.

Ifølge embedsmænd fra Kina vil loven gøre det muligt at gøre op med underminering, terrorisme, separatisme og aftaler med udenlandske styrker.

Den er samtidig en torn i øjet på vestlige regeringer, der har udtalt, at loven svækker den høje grad af selvstændighed, som Hongkong fik tildelt i overdragelsen til Kina fra Storbritannien i 1997.

Den nye lov tilsiger blandt andet, at oprør eller forsøg på løsrivelse kan give fængsel på livstid i Hongkong.

Torsdag oplyste Nathan Law, som er en af Hongkongs mest fremtrædende unge demokratiaktivister, at han har forladt Hongkong.

- Jeg har allerede forladt Hongkong og fortsætter kampen internationalt, sagde han i en kort besked til journalister ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Baseret på en risikovurdering vil jeg ikke afsløre for meget om, hvor jeg opholder mig eller min situation lige nu, tilføjede han.

Allerede onsdag blev de første anholdelser under den nye lov foretaget. De anholdte var primært demonstranter, som havde flag eller klistermærker på sig, som symboliserede uafhængighed fra Kina.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.