Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Kan kødædende planter befri dig for bananfluer?

Kødædende planter kan sagtens fortære et par af de små pestilenser, men er ikke en effektiv løsning, hvis du er plaget af bananfluer.

Kødædende planter kan sagtens fortære et par af de små pestilenser, men er ikke en effektiv løsning, hvis du er plaget af bananfluer.
Kødædende planter kan sagtens fortære et par af de små pestilenser, men er ikke en effektiv løsning, hvis du er plaget af bananfluer.
Hold dit køkken rent, og vær særlig omhyggelig med at få fjernet rester fra mad og søde drikke. Det tiltrækker nemlig bananfluer i hobetal. (Arkivfoto) Foto: Steve Hopkin Ardea London/Ritzau Scanpix
Kødædende planter kan sagtens fortære et par af de små pestilenser, men er ikke en effektiv løsning, hvis du er plaget af bananfluer.
Hav aldrig stødt frugt liggende fremme, og dæk gerne øvrig frugt til, så bananfluerne ikke kan formere sig i det. (Arkivfoto) Foto: Fredrik Von Erichsen/Ritzau Scanpix

Bananfluer, frugtfluer, eddikefluer og vinfluer.

Man siger, at kært barn har mange navne, men det samme gør sig også gældende for et af de knap så kære dyr, der til stor irritation har gjort sit indtog i de danske hjem sammen med sommervarmen.

Søger du på nettet, findes der en del forskellige løsninger på problemet med bananfluer, som er den mest gængse betegnelse for de to-fire millimeter store dyr, som i øvrigt kan lægge æg i dine madvarer og formerer sig i stor stil.

Et af rådene er, at du udsmykker hjemmet med kødædende planter. Og det kan da også være en vis hjælp i kampen mod fluerne.

- Kødædende planter kan gro steder, hvor der ikke er næring i jorden, fordi de i stedet kan indfange insekter, opløse dem og leve af den næring, der er deri, forklarer Louise Møller, der er havefaglig rådgiver ved Haveselskabet.

- Det gør sig gældende for alle typer af kødædende planter, men de har forskellige strategier. Og fælles for alle er, at det ikke er en metode til at bekæmpe bananfluerne, men de kan sagtens tage nogle stykker, siger hun.

Bananfluer er typisk glade for en syrlig eller gæret lugt, hvilket er årsagen til, at du ofte vil finde dem omkring frugtskålen eller skraldespanden.

Vil du forsøge dig med en kødædende plante, kan du derfor med fordel vælge en, der har en duftende nektar, som tiltrækker fluerne.

Det kan for eksempel være soldug - eller Drosera, som den hedder på latinsk - råder Plantorama, som er Danmarks største have- og plantecenter.

Planten tiltrækker bananfluerne med klæbrige dråber og fungerer nærmest som fluepapir.

Også fra Plantorama lyder det dog, at "planterne fungerer derfor bedst som et morsomt supplement til fælderne".

Med fælderne hentyder plantecenteret til en eddikeblanding i et glas. Det er det mest gængse og effektive råd mod de irriterende småfluer.

Du kan bruge de fleste typer af eddike og eventuelt supplere med et stykke godt modent stykke frugt.

Dæk eddiken til med folie eller plastik, og lav et eller flere små huller i, så fluerne kan komme ned i glasset. Hvis hullerne er tilstrækkeligt små, kan fluerne ikke finde op igen.

Og så kan du med fordel tilføje en smule sulfo, råder Anne Grete Rasmussen, der er husholdningsøkonom og rengøringsekspert hos Videncentret Bolius.

Hun har for nylig testet bananfluefælder med saft, eddike, vin og æbleeddike - med og uden sulfo.

I alle tilfælde virkede fælderne bedst, når der var tilføjet et par dråber sulfo, fortæller hun.

- Opvaskemidlet nedsætter overfladespændingen på vandoverfladen, så fluerne dør straks, siger Anne Grete Rasmussen.

Den manglende overfladespænding betyder nemlig, at fluerne ikke kan lande på vandoverfladen, men ryger direkte ned i vandet og drukner.

Samtidig viste hendes test, at fælden med æbleeddike tiltrak flest fluer.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.