Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Jægere skal aflevere ræve og mårhunde til coronatjek

Efter coronasmitte på 33 minkfarme skal det nu tjekkes, om nordjyske rovdyr kan være smittekilden.

Efter coronasmitte på 33 minkfarme skal det nu tjekkes, om nordjyske rovdyr kan være smittekilden.
Finder man eksempelvis en død ræv i Nordjylland, kan man indlevere den til myndighederne. Det sker for at tjekke, om der kan forefindes coronasmitte hos dyrene, som har spredt sig til minkfarme. (Arkivfoto)

HJØRRING: Nordjyske jægere er blevet bedt om at indlevere rovdyr, de skyder eller finder i naturen til myndighederne for at finde ud af, om de kan være smittet med coronavirus og derfra have spredt smitten til minkfarme.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er konstateret coronasmitte på 33 minkfarme siden juni. De ligger alle i Nordjylland.

Opfordringen kommer i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen. Dyrene, der kan indleveres, er nedlagte mårhunde, ræve, ildere, husmår og mink.

Er man ikke jæger og ser et trafikdræbt rovdyr, kan man ligeledes indlevere det. Man skal dog sikre sig, at det sker på forsvarlig vis ved at påføre en pose over dyret, bruge engangshandsker og spritte sine hænder af.

Man kan aflevere dyr på Falck-stationer og ved Naturstyrelsen.

Ifølge Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen, er håbet bestemt ikke at finde smitte hos rovdyrene. Men man bliver nødt til at tjekke alle muligheder.

- Det sker lige så meget for at prøve at lukke en dør.

Det er for at prøve at se, om vi kan finde en forklaring på, hvorfor det springer rundt mellem farmene, siger hun.

Siden første smitteudbrud har myndighederne ændret retningslinjerne for minkfarmerne.

Ejerne skal nu lave en detaljeret plan for smittebeskyttelse, og medarbejderne skal bære mundbind, handsker og skifte tøj, når de har været hos minkene.

Det store smitteudbrud siden juni har også fået Fødevarestyrelsen til at øge smitteovervågningen på de danske minkfarme.

Eksempelvis skal minkavlere med farme i kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt indsende prøver to gange om ugen.

Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt.

Holland var det første land i Europa, der oplevede et større udbrud af smitte på minkfarme. Over 40 farme har været ramt i landet, siden coronaudbruddet.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.