Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Intet er som det plejer på sommerhusmarkedet

De sædvanlige forudsigelser og udsving på sommerhusmarkedet har taget en drejning, viser nye tal fra Boligsiden.

De sædvanlige forudsigelser og udsving på sommerhusmarkedet har taget en drejning, viser nye tal fra Boligsiden.

Boligmarkedet har nogle faste udsving hen over året - for det er bare sjovere at se på sommerhus i solskin, når man kan se, hvordan haven tager sig ud.

Sådan plejede det i hvert fald at være. Men nye tal fra Boligsiden viser, at den logik ikke holder længere. Faktisk er der ikke noget, der er, som det plejede på sommerhusmarkedet.

Priserne på sommerhuse er helt atypisk steget hen over vinteren, viser Boligsidens Markedsindeks. Fire måneder i træk - fra november til februar - er priserne i gennemsnit kun blevet højere.

- Der er generelt den tendens, at når det bliver vinter, så interesserer ingen sig for sommerhuse. Der er jo lang tid, til vi skal bruge dem, siger Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- Så når priserne stiger hen over vintermånederne, er det ud over det sædvanlige, tilføjer hun.

Hun vurderer, at de stigende priser blandt andet er et produkt af den lave rente, opsving i økonomien, og at det danske vejr har vist sig fra sin gode side.

- Siden 2017 har vi oplevet en stigende interesse for sommerhuse. Dels har folk fået godt styr på deres økonomi efter nogle år med usikkerhed. Og så vil flere måske gerne være mere klimabevidste og ikke køre så langt på ferie, siger Birgit Daetz.

I de ti år, Boligsiden har registreret udviklingen i priserne, har prisniveauet aldrig været højere.

Skulle markedet følge sin sædvanlige rytme, så begynder efterspørgslen og priserne at rykke fra april og maj.

Men spørger man Curt Liliegreen, som er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, så kommer vi heller ikke til at se den sædvanlige udvikling på markedet hen over foråret og sommeren.

Det er der ganske enkelt for meget uro og usikkerhed til.

- Generelt kommer hele ejendomsmarkedet til at få en ordentlig mavepuster af den nuværende krise med corona, siger Curt Liliegreen.

- Det sidste, folk vil tænke på, er at købe sommerhus, vurderer han.

Han forventer, at det vil sætte et stort aftryk på handelsaktiviteten, som får et hug nedad. Og lav aktivitet afspejler sig typisk også i faldende priser.

Det kan til gengæld betyde, at der ophobes en pukkel, så der kommer stor aktivitet, når krisen er drevet over, tilføjer han.

Hos Boligsiden følger de udviklingen i skyggen af coronavirusset tæt. Og de ser de første indikationer af, at folk er begyndt at stoppe op og overveje, om det er nu, de skal købe, fortæller Birgit Daetz.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.