Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Hviderussisk oppositionsleder opildner til oprør fra Litauen

Oppositionslederen opfordrer alle borgmestre i større byer til at organisere landsomfattende protester.

Oppositionslederen opfordrer alle borgmestre i større byer til at organisere landsomfattende protester.
Oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja opfordrer fredag sine tilhængere til at underskrive en erklæring online om en omtælling af stemmerne ved præsidentvalget i Hviderusland.

MINSK: Den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja opfordrer fredag sine tilhængere til at underskrive en erklæring online om en omtælling af stemmerne ved præsidentvalget i Hviderusland.

Det siger hun i en video, som er lagt på YouTube.

Tikhanovskaja, som opholder sig i nabolandet Litauen, siger også, at det må være et krav, at beskyldninger om udbredt valgsvindel undersøges.

Hun opfordrer indtrængende til et stop for volden, som er brudt ud efter det omstridte valg. Her gav de officielle resultater en stor sejr til den mangeårige præsident Alexander Lukasjenko.

Oppositionslederen opfordrer alle borgmestre i større byer til at organisere landsomfattende protester i weekenden.

- Hviderusserne vil aldrig igen ønske at leve med den tidligere regering igen. Flertallet tror ikke på hans sejr, siger hun.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at mange arbejdere fredag eftermiddag begyndte at forlade hviderussiske fabrikker for at vise deres støtte til oppositionen.

I Bruxelles siger EU-Kommissionen formand, Ursula von der Leyen, at hun støtter sanktioner mod hviderussiske politikere, "som har krænket demokratiske værdier eller har undergravet menneskerettighederne".

EU's udenrigsministre vil på et ekstraordinært møde sent fredag indlede en proces med sanktioner mod Hviderusland.

Metropolitan Pavel, som leder Hvideruslands ortodokse kirke, opfordrede også fredag Lukasjenko til at stoppe voldsanvendelse.

Siden Lukasjenko søndag blev genvalgt ifølge de officielle resultater, har titusindvis af mennesker demonstreret i Hviderusland. De beskylder præsidenten for at have svindlet med stemmeoptællingen.

Omkring 6700 personer er blevet tilbageholdt i løbet af ugen. Det har landets indenrigsministerium oplyst.

Hundredvis er blevet såret under sammenstød mellem politi og sikkerhedsstyrker. Mindst to personer er døde.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, har fordømt de mange anholdelser.

Lukasjenko fik ifølge det officielle resultat 80 procent af stemmerne, mens den 37-årige Tikhanovskaja fik omkring ti procent.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.