Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Hviderusland sigter fængslet protestleder for oprør

Fængslet aktivist, der blev forsøgt tvunget ud af Hviderusland, sigtes for at undergrave landets sikkerhed.

Fængslet aktivist, der blev forsøgt tvunget ud af Hviderusland, sigtes for at undergrave landets sikkerhed.
Maria Kolesnikova, der er kampagneleder for oppositionspolitikeren Viktor Babaryko, er blevet en af lederne af de igangværende protester mod Aleksandr Lukasjenkos regime i Hviderusland. Dette foto er taget under en demonstration i slutningen af juli. Hun blev fængslet for en uge siden efter at have modsat sig en tvungen udvisning af Hviderusland.
Fængslet aktivist, der blev forsøgt tvunget ud af Hviderusland, sigtes for at undergrave landets sikkerhed.
TOPSHOT-BELARUS-POLITICS-UNREST Maria Kolesnikova, der er kampagneleder for oppositionspolitikeren Viktor Babaryko, er blevet en af lederne af de igangværende protester mod Aleksandr Lukasjenkos regime i Hviderusland. Dette foto er taget under en demonstration i slutningen af juli. Hun blev fængslet for en uge siden efter at have modsat sig en tvungen udvisning af Hviderusland. Sergei Gapon/Ritzau Scanpix
Fængslet aktivist, der blev forsøgt tvunget ud af Hviderusland, sigtes for at undergrave landets sikkerhed.
Women take part in a rally against police brutality following protests to reject the presidential election results in Minsk I weekenden var der igen store demonstrationer i Minsk. Navnene på skiltet henviser til oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, som demonstranterne regner for den retmæssige vinder af sidste måneds valg, og Maria Kolesnikova. Tut.by/Reuters

MOSKVA: Myndigheder i Hviderusland har sigtet protestleder Maria Kolesnikova for at opildne til at undergrave den statslige sikkerhed.

Det oplyser efterforskere i Hviderusland onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge anklagen har hun opfordret til "handlinger rettet mod at undergrave hviderussisk national sikkerhed", lyder det i meddelelsen.

Den 38-årige kampagneleder sidder på nuværende tidspunkt fængslet i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

I sidste uge modsatte hun sig en tvungen udvisning til Ukraine ved at rive sit pas i stykker.

Andre aktivister har fortalt, at hun inden da blev bortført på åben gade i Minsk.

Hun dukkede senere op ved grænsen til Ukraine, hvor hun ifølge to partikolleger rev sit pas itu, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet.

Politiet i Hviderusland siger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at hun blev pågrebet, da hun forsøgte at krydse grænsen til Ukraine på ulovlig vis.

I weekenden var der igen store demonstrationer i Minsk, hvor omkring 100.000 mennesker deltog.

Mange af dem bar skilte og råbte slagord med krav om, at Maria Kolesnikova løslades.

Kolesnikova er den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der spiller en hovedrolle i protesterne mod Lukasjenko, som har siddet på magten i 26 år.

Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja, som i demonstranternes øjne er den retmæssige vinder af valget 9. august, er flygtet til Litauen.

Hun stillede op som præsidentkandidat, efter at hendes mand - der oprindeligt var opstillet - blev fængslet.

Tikhanovskajas valgkamp blev en stor succes, hendes popularitet voksede, og hun hævder at have vundet valget over Lukasjenko. Flere iagttagere vurderer det som sandsynligt, selv om hun ifølge de officielle resultater kun fik ti procent af stemmerne.

Onsdag beskylder Ruslands chef for udenlandske efterretninger vestlige lande for at være bag de massive protester mod Lukasjenko, der nu har stået på i over en måned, skriver Tass.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.