Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Grønland sætter kulderekord på den nordlige halvkugle

Gennemgang af forskningsdata viser, at der i 1991 blev målt en temperatur på minus 69,6 grader på Grønland.

Gennemgang af forskningsdata viser, at der i 1991 blev målt en temperatur på minus 69,6 grader på Grønland.
På indlandsen i Grønland blev der 22. december 1991 målt den laveste temperatur nogensinde på den nordlige halvkugle. Det har FN’s organ for vejr, klima og vand, onsdag bekræftet. (Arkivfoto)

NUUK: Med en temperatur på minus 69,6 grader har Grønland nu officielt kulderekorden på den nordlige halvkugle.

Det har World Meteorological Organization (WMO), FN's organ for vejr, klima og vand, onsdag bekræftet.

Selv om det er ny rekord, er der på ingen måde tale om en ny måling. Temperaturen blev således målt 22. december 1991.

Temperaturen blev registreret i 3105 meters højde midt på indlandsisen tæt på det topografiske højdepunkt.

Den er først blevet opdaget nu, efter at data fra en automatisk målestation, der blev anvendt til forskning i 1990'erne, er blevet gennemgået.

Målestationen var opsat af University of Wisconsin-Madison på et sted kaldet Klinck i forbindelse med et projekt, hvor man borede iskerner.

En klimahistoriker gjorde WMO opmærksom på målingen, og efterfølgende har en ekspertgruppe under WMO gennemgået og verificeret data og udstyr.

John Cappelen, der er klimatolog hos DMI, har været med i gruppen.

- Det er en meget lav temperatur, men det kommer ikke som en overraskelse, at man kan komme ned omkring minus 70 grader på indlandsisen under særlige meteorologiske forhold, siger John Cappelen.

- Det siger noget, at der er store kontraster i Jordens klima. De seneste mange år har man især talt om varmerekorder, men den her rekord viser, at der kan være meget store forskelle i temperaturerne, siger han.

Den tidligere kulderekord på den nordlige halvkugle var minus 67,8 grader. Den er blevet sat to gange i Rusland i henholdsvis Verkhoyanksk i februar 1892 og i Oimekon i januar 1933.

Den laveste temperatur på Jorden lyder på minus 89,2 grader på Antarktis i juli i 1983.

Analyser af satellitbilleder tyder på, at der har været temperaturer lavere end minus 90 grader, men de er aldrig blevet verificeret.

Den officielle kulderekord i Danmark blev sat 8. januar 1982 i Hørsted i Thy, hvor termometeret viste minus 31,2 grader.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.