Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Gigt- og malariamedicin øger coronapatienters risiko for at dø

En stor undersøgelse blandt 96.000 coronapatienter viser, at gigt- og malariamedicin ikke gavner - tværtimod.

En stor undersøgelse blandt 96.000 coronapatienter viser, at gigt- og malariamedicin ikke gavner - tværtimod.
USA's præsident, Donald Trump, holder beskyttelsesudstyr op foran ansigtet under et besøg på Fords fabrik i Michigan torsdag. Præsidenten har gentagne gange fremhævet hydroxyklorokin og klorokin som noget, han selv mener kan have en gavnlig effekt mod coronavirus, og han siger, at han selv har taget malariamidlet.

PARIS: Det har ikke nogen gavnlig effekt at behandle coronapatienter med to typer medicin, som blandt andet er blevet fremhævet af USA's præsident, Donald Trump.

Derimod kan behandling med lægemidlerne klorokin og hydroxyklorokin i værste fald føre til, at coronapatienterne dør.

Det viser en ny stor undersøgelse, der fredag er offentliggjort i det ansete lægetidsskrift The Lancet.

De to midler bruges normalt til henholdsvis at behandle malaria og gigt.

Holdet bag den nye undersøgelse har kigget på 96.000 patienters journaler og fastslået, at brug af de to typer medicin øger risikoen for hjertestop og død med helt op til 45 procent.

- Behandling med klorokin eller hydroxyklorokin gavner ikke patienter med Covid-19, siger Mandeep Mehra, der er hovedforfatter på studiet og direktør på en hjerteklinik i Boston.

- I stedet viser vores undersøgelser, at det er forbundet med en øget risiko for alvorlige hjerteproblemer og øget risiko for at dø.

Tidligere i denne uge kom det frem, at Trump har taget lægemidlet for at forebygge coronasmitte. Det har han gjort på trods af, at USA's lægemiddelstyrelse (FDA) advarer mod det.

Stephen Griffin, der er lektor i medicin ved Leeds University, kalder den nye undersøgelse "en potentiel milepæl".

- Det tyder på, at denne medicin absolut ikke bør anvendes udenfor en testsammenhæng, hvor patienterne kan overvåges for komplikationer, siger han.

- Det er klart, at højprofilerede anbefalinger af at tage disse midler uden klinisk tilsyn er både forkert og uansvarligt, tilføjer Griffin, der ikke har været med til at lave undersøgelsen.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.