Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Fransk anklager: 18-årig drabsmand bad elever udpege lærer

Skole havde modtaget trusler inden drab på historielærer, der brugte muhammedtegning i sin undervisning.

Skole havde modtaget trusler inden drab på historielærer, der brugte muhammedtegning i sin undervisning.
Politifolk står sammen med indbyggere og andre, der vil vise den dræbte lærer deres respekt, uden for den skole i Conflans-Sainte-Honorine, 30 kilometer nordvest for Paris, hvor læreren blev dræbt fredag.

PARIS: Den 18-årige mand, der dræbte en historielærer ved en skole nær Paris fredag, bad elever på skolen om at udpege læreren for ham.

Det oplyser den franske antiterror-anklager Jean-François Ricard på en pressekonference lørdag.

Den dræbte lærer, Samuel Paty, var 47 år. Han underviste i historie og geografi på skolen i en forstad til Paris.

Paty havde vakt vrede blandt muslimske forældre til elever på skolen, efter at han havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed i undervisning om ytringsfrihed.

Både skolen og læreren havde modtaget flere trusler, efter at læreren havde vist tegningerne frem, siger Ricard ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Anklageren siger videre, at gerningsmanden postede et billede af den dræbte lærer på det sociale medie Twitter efter angrebet. Med billedet fulgte en besked fra den 18-årige om, at han havde dræbt læreren.

- Jeg henrettede en af jeres helvedeshunde, der havde vovet at nedgøre Muhammed, hed det i beskeden.

På gerningsmandens telefon fandt politiet senere billedet af den dræbte, skriver tv-stationen BFMTV.

Den 18-årige, der selv blev skudt og dræbt af politiet efter angrebet, var ikke i myndighedernes søgelys, oplyser Ricard. Han havde flygtningestatus i Frankrig. Han var muslimsk tjetjener og født i Rusland.

Muslimer mener, at det er blasfemisk at afbilde profeten.

Politi- og retskilder har oplyst, at i alt ni personer lørdag var i politiets varetægt i forbindelse med efterforskningen af drabet. Blandt de anholdte er forældre til et barn på skolen, hvor læreren arbejdede.

Antiterror-anklageren oplyser på pressemødet lørdag, at en af de anholdte havde en halvsøster, der har været medlem af Islamisk Stat.

Frankrig har de seneste år oplevet en række angreb begået af islamister.

I september blev en mand anholdt efter et økseangreb ved satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontor i Paris. To personer blev såret.

Det angreb efterforskes også som terror. Det skete foran den bygning, hvor Charlie Hebdo havde redaktion i 2015, hvor 12 personer blev dræbt ved et angreb.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.