Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Forsvarer beskylder anden tiltalt for at lyve i sag om bombe

To svenskere er tiltalt for bombe mod Skattestyrelsen. De har afgivet modstridende forklaringer i retten.

To svenskere er tiltalt for bombe mod Skattestyrelsen. De har afgivet modstridende forklaringer i retten.
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen kræver en 24-årig svensk mand frifundet for en bombesprængning mod Skattestyrelsen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN K: To tiltalte svenskere har afgivet modstridende forklaringer om deres køretur fra Malmø til København 6. august sidste år. Det var den aften, hvor en bombe sprængte foran Skattestyrelsen.

Derfor er der mindst en af de tiltalte, der lyver.

Spørger man advokat Michael Juul Eriksen, der forsvarer den 24-årige, er det den 23-åriges forklaring, som ikke kan passe.

- Hvis jeg kigger på den 23-åriges forklaring, er der en række ting, som strider mod det objektive i sagen, siger advokaten i sin procedure i Københavns Byret.

Han mener, at det virker underligt, at den 23-årige i modsætning til den 24-årige har fortalt, at de stoppede ved en madbod på vej mod hovedstaden for at spise.

- For når man ser på de her gps-opdateringer er der ikke noget hul på det her tidspunkt. Så skulle man holde ind, gå ud af bilen og så være inde i bilen igen på omkring et minut. Det hænger ikke sammen, siger Michael Juul Eriksen.

Med gps-opdateringerne henviser han til, at den 23-åriges telefons gps har været slået til og har kortlagt ruten, bilen kørte.

Den 23-åriges forsvarer, Kåre Traberg Smidt, mener dog ikke, at gps'en er helt præcis, da den også går på tværs af veje. Han mener også, at oplysninger, om hvilke master telefonen gik på, kan vise, at den 23-åriges forklaring kan passe.

- Den springer altså på master tre-fire kilometer væk - ud på Peberholmen og tilbage igen. Der er 15 minutter, hvor den ligger i det område, siger advokaten.

Den 23-årige har fortalt, at han og den 24-årige kørte fra Malmø til Skattestyrelsen, men han har nægtet at have noget med bomben at gøre. Han har forklaret, at de kørte derhen, fordi den 24-årige skulle besøge en ven, som dog ikke var hjemme.

Imens har den 24-årige forklaret, at han blev sat af nær Christiania og altså ikke var ved styrelsen.

Kåre Traberg Smidt mener, at den 23-årige taler sandt, og at begge svenskere var i bilen ved Skattestyrelsen.

- Jeg har den overbevisning, at nogen har udnyttet (den 23-årige, red.) på det groveste. Måske har (den 24-årige, red.) været med i det. Det ved jeg ikke, siger han.

Han fortæller videre, at den 23-årige har medvirket til opklaringen af sagen og frivilligt har udleveret sin telefon med gps-oplysningerne.

- Enten er han virkelig, virkelig amatøragtig og skal til at gå på terrorskole forfra, eller også har han ikke noget med det her at gøre. Han vidste ikke, hvad der var under opsejling før, under og efter, siger advokaten.

Anklager Andreas Christensen mener, at begge svenskere lyver, og at den 24-årige placerede bomben, mens den 23-årige ventede i bilen og var del af det.

Anklageren mener, at de tiltalte med deres modstridende forklaringer indirekte beskylder hinanden for sprængningen. Det mener Kåre Traberg Smidt dog ikke, at man kan sige.

Anklageren kræver dem idømt mindst syv års fængsel, og vil have dem dømt efter en terrorlignende bestemmelse. Michael Juul Eriksen mener dog, at mellem to et halvt og tre års fængsel vil være passende, hvis den 24-årige dømmes.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.