Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Forskere vil teste omstridt malariamiddel på 500 coronasyge

Danske forskere venter snarlig godkendelse af forsøg med klorokin trods svenske lægers dårlige erfaringer.

Danske forskere venter snarlig godkendelse af forsøg med klorokin trods svenske lægers dårlige erfaringer.
500 coronapatienter indgår i et kommende dansk forsøg, der skal afklare og dokumentere effekten af malariamidlet klorokin. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Flere svenske sygehuse har indstillet brugen af malariamidlet klorokin til behandling af coronasyge patienter.

Det gælder eksempelvis Södersygehuset i Stockholm og Sahlgrenska Universitetshospitalet i Gøteborg, skriver medierne Expressen og Göteborg-Posten ifølge Jyllands-Posten.

Her beretter læger om alvorlige bivirkninger ved brugen af det omstridte middel.

I Danmark er et forsøg med klorokin lige på trapperne.

500 patienter med Covid-19 landet over skal teste, om malariamidlet mildner sygdommens forløb.

Det ændrer beretningerne om de svenske erfaringer ikke på, lyder det fra professor Thomas Benfield, Hvidovre Hospital, som leder projektet.

- De her erfaringer, som er beskrevet fra svenske sygehuse, viser jo netop, hvor vigtigt det er at undersøge effekten af stoffet. Og ikke mindst om effekten af stoffet opvejer de bivirkninger, der måtte være.

- Man kan ikke ræsonnere sig frem til sådan noget. Man er nødt til at gå den hårde vej og undersøge det, og det er det, vi gør, siger han.

Ifølge professoren er en tilladelse til det danske forsøg nært forestående.

- Vi har søgt myndighederne og etisk komité om tilladelse til at iværksætte forsøget. Vi forventer en godkendelse eller en betinget godkendelse meget snart, måske allerede tirsdag. Og så kan vi gå i gang efter påske, siger han.

Midlet skal bruges til svært syge patienter, der er indlagt på landets sygehuse.

Halvdelen af patienterne vil blive behandlet med midlet. Den anden halvdel vil blive behandlet med et uvirksomt stof, såkaldt placebo.

Det er helt frivilligt, om man ønsker at være med i forsøget, understreger Thomas Benfield.

Det er ikke alle svenske sygehuse, der har indstillet behandlingen med midlet.

Eksempelvis fortsætter man med at bruge det på Karolinska Universitetshospital.

I Frankrig har myndighederne givet tilladelse til, at midlet kan bruges i behandlingen af alvorligt syge coronapatienter.

Thomas Benfield venter at være klar med de første resultater fra det danske forsøg til efteråret.

Forsøget med klorokin er et af flere danske projekter, der er igangsat eller på vej.

Forskere tester eksempelvis præparatet Remdesivir, der oprindeligt er udviklet til at bekæmpe virusser som ebola og sars.

Forsøget er sat i gang på Rigshospitalet.

Derudover har forskere fra Aarhus Universitetshospital i weekenden indledt et forsøg med et japanske lægemiddel mod halsbrand - camostat mesylate.

180 patienter indgår i forsøget, der skal afklare, om brugen af midlet kan give coronapatienter et mildere behandlingsforløb.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.