Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Flere alvorligt syge corona-patienter end frygtet overlever

Knap syv ud af ti corona-patienter på intensiv overlever i Danmark. Det er flere end forventet i første bølge.

Knap syv ud af ti corona-patienter på intensiv overlever i Danmark. Det er flere end forventet i første bølge.
Færre er døde af covid-19 i Danmark end forventet. Trods den positive nyhed er det vigtigt at have for øje, at sygdommen kan være alvorlig. Nogle patienter risikerer at få varige men, påpeger intensivlæger. (Arkivfoto)
Knap syv ud af ti corona-patienter på intensiv overlever i Danmark. Det er flere end forventet i første bølge.
COVID-19: Reportage fra Lungemedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital Færre er døde af covid-19 i Danmark end forventet. Trods den positive nyhed er det vigtigt at have for øje, at sygdommen kan være alvorlig. Nogle patienter risikerer at få varige men, påpeger intensivlæger. (Arkivfoto) ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Knap syv ud af ti corona-patienter på intensiv overlever i Danmark. Det er flere end forventet i første bølge.
COVID-19: Reportage fra Lungemedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital Danske patienter indlagt med covid-19 er generelt ældre end patienter indlagt i for eksempel England og Italien. Alligevel klarer de danske patienter sig bedre, viser en kortlægning. (Arkivfoto) ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

KØBENHAVN: Alvorligt syge corona-patienter klarer sig bedre, end der var frygt for, da den første coronabølge ramte Danmark i foråret.

Blandt de 323 patienter, som blev indlagt på en intensivafdeling frem til 20. maj, overlevede langt de fleste.

Også de, som var så syge, at de måtte have hjælp til at trække vejret i en respirator. Det viser en kortlægning fra landets 40 intensivafdelinger.

37 procent døde. Og selv om det er et højt tal, så er det relativt lavt i forhold til opgørelser fra England, Italien og USA. Det siger intensivlæge på Rigshospitalet Nicolai Haase, der står bag opgørelsen.

- Vi stod med en helt ny sygdom med rygter om dødelighed på helt op til 80 procent. Når det ikke gik så slemt, skyldes det, at vi i Danmark var godt forberedte, siger han.

På Aarhus Universitets Hospital forklarer overlæge Steffen Christensen den positive nyhed med et forbilledligt samarbejde mellem intensivafdelingerne og hospitalernes øvrige afdelinger.

- Det betød, at kapaciteten på intensivområdet ikke blev overskredet, siger han, der også er formand for Dansk Intensiv Database.

Kortlægningen offentliggøres efter en uge med et stigende antal smittede. Søndag var der det seneste døgn testet 469 positive.

De flere smittede afspejler sig endnu ikke på sygehusene. Antallet af indlagte kan dog stige de kommende uger. I givet fald vil flere, end det var tilfældet i foråret, kunne behandles med medicin.

Medicin kan bremse virusset og dæmpe betændelsestilstanden, siger Nicolai Haase.

- Vi har i dag to præparater, som vi forventer, kan forkorte sygdommen og formentlig også nedsætte dødeligheden.

Det ene middel, Remdesivir, skal gives tidligt i sygdommen.

- De første erfaringer med Remdesivir viser, at det kan reducere risikoen for, at sygdommen forværres. Det vil betyde, at vi kan nedbringe antallet af patienter, der skal indlægges på intensiv, siger Steffen Christensen fra Aarhus Universitets Hospital.

- Patienterne vil fortsat skulle have ilt, men vil kunne behandles på en almindelig afdeling.

Trods de positive nyheder er covid-19 en alvorlig sygdom. Patienter, der har været indlagt, skal ofte igennem lange genoptræningsforløb. Det kan heller ikke udelukkes, at nogle vil få varige men, understreger lægerne.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.