Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Farligt el-rod: Få styr på strøm og ledninger haven

Poolpumpen kan kortslutte, terrassevarmeren kan bryde i brand, og familien kan få stød, hvis du ikke tager dine forholdsregler omkring udendørs brug af el.

Poolpumpen kan kortslutte, terrassevarmeren kan bryde i brand, og familien kan få stød, hvis du ikke tager dine forholdsregler omkring udendørs brug af el.

Når sommeren skal tilbringes hjemme, kan det være fristende at forsøde ferien med lækre have-gadgets.

Det kan være en pool til ungerne, en ny hækkeklipper, en terrassevarmer eller et par udendørs lamper til at skabe sydlandsstemning om huset.

- Problemet er, at nogle glemmer at tage de nødvendige forholdsregler omkring udendørs brug af strøm, siger Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent med speciale i el hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Myndighederne stiller nemlig strengere krav til udendørs brug af el, fordi der er større risiko for at få stød eller starte en brand, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Først skal du have styr på ledningerne. Ledninger til udebrug er dobbeltisolerede, så de kan tåle fugt, vrid og slitage.

Indendørs ledninger er tyndere og uegnede udenfor, hvor slitagen er større.

- Hvis ledningen slides over, opstår der hul ind til de strømførende ledere af kobber og metal. Og så risikerer du at få strøm igennem dig, eller at apparatet kortslutter, siger Mads Risgaard Knudsen.

Endnu værre bliver det, hvis græsplænen er våd af dug, eller hvis du kobler stikdåse på stikdåse.

- Hver gang du laver en sammenkobling, øger du risikoen for dårlige forbindelser og fugt i sammenkoblingen. Det øger igen risikoen for kortslutninger og brand, siger Mads Risgaard Knudsen.

Du må heller ikke fastmontere lamper eller stikkontakter selv - udendørs - uden autorisation. Det må du gerne indendørs, hvis du kan finde ud af det.

Hvad du til gengæld gerne må udendørs, er at trække en egnet ledning fra en udendørs stikkontakt, som allerede er monteret, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Udendørs ledninger har lukkede stikpropper, som bedre tåler vejr og vind.

Derudover har orden også betydning for sikkerheden.

- Mange kender manøvren med at samle de grimme ledninger i en bunke i hjørnet af terrassen. Men på den måde kan ledningerne ikke komme af med varmen, siger Mads Risgaard Knudsen.

Elektriske terrassevarmere bruger eksempelvis rigtig meget strøm. Og jo større forbrug, jo større varmeudvikling.

- Her bør man hverken lægge ledningerne i en bunke eller trække strøm indefra. I stedet skal man bruge den kortest mulige udendørsledning fra en udendørs kontakt eller rulle kablet op på en tromle, siger han.

Vær også opmærksom på den elektriske poolpumpe. For vandpjaskende børn og sammenkoblede stikdåser stemmer rigtig dårligt overens.

Og ledningen er ekstra udsat, fordi den både bruges omkring et fugtigt miljø, ligger ude og eroderes af mange timers sollys.

- Så her må man aldrig stykke en lappeløsning sammen. I stedet skal man bruge én udendørs ledning - fra én udendørs kontakt - tættest muligt på poolen, siger Mads Risgaard Knudsen.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.