Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Fælles udrykning beroliger psykisk syge

En sygeplejerske er med i bilen, når politiet kører ud til psykisk syge. De første erfaringer er positive.

En sygeplejerske er med i bilen, når politiet kører ud til psykisk syge. De første erfaringer er positive.
Sygeplejersker har erfaring i at tale med mennesker i krise. Det kan være afgørende for psykisk syge, der står for at skulle tvangsindlægges. Ofte ender indlæggelsen med at blive frivillig og dermed mindre dramatisk. (Arkivfoto)
En sygeplejerske er med i bilen, når politiet kører ud til psykisk syge. De første erfaringer er positive.
PLUS Flere børn udsættes for sexafpresning Sygeplejersker har erfaring i at tale med mennesker i krise. Det kan være afgørende for psykisk syge, der står for at skulle tvangsindlægges. Ofte ender indlæggelsen med at blive frivillig og dermed mindre dramatisk. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En sygeplejerske er med i bilen, når politiet kører ud til psykisk syge. De første erfaringer er positive.
Fællesindsats mellem psykologi og politi - Når psykisk syge mærker, at deres fortvivelse bliver forstået, så skaber det tryghed, siger Tanja Prlac Jessen. Hun er ansvarlig for teamet af psykiatriske sygeplejersker i Region Midtjylland. (Arkivfoto) Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

HOLSTEBRO: Psykisk syge, der forskanser sig bag en låst dør og truer med at tage deres eget liv. Eller løber rundt på gaden på flugt fra vrangforestillinger og indre stemmer.

Politiet kaldes oftere og oftere ud til mennesker, der er psykotiske eller selvmordstruede.

Det har fået Rigspolitiet til at indgå et samarbejde med sygeplejersker, der kører med i bilen.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi viser de første erfaringer, at færre tvangsindlægges.

- Når vi har sygeplejersker med, så mindsker vi brugen af magt. De har en markant bedre dialog med borgeren, siger politikommissær i Midt- og Vestjyllands Politi Mette Bundgaard.

- Meget ofte får sygeplejerskerne borgeren til at indse, at det er nødvendigt at blive indlagt. Når de selv erkender, at de har brug for hjælp, så stiger chancen for en vellykket behandling, siger hun.

Fælles Udrykningsteam (FUT) har eksisteret siden sensommeren i tre af landets fem regioner.

I Region Midtjylland er det sygeplejerske Tanja Prlac Jessen, der er ansvarlig for teamet af psykiatriske sygeplejersker. Hun er enig i, at det handler om kommunikation.

- Når sygeplejersker kommer ud til en selvmordstruet borger, så ved de, hvordan de skal spørge til, hvad der har bragt personen derud. De kan også vurdere, hvor konkrete selvmordstankerne er.

- Bare det, at borgerne mærker, at sygeplejersken anerkender fortvivlelsen, kan være en hjælp. Det skaber tryghed, og så kan vi nemmere tale om de muligheder, der er for at få hjælp, siger Tanja Prlac Jessen

Foruden Region Midtjylland omfatter forsøget Region Sjælland og Region Syddanmark.

I Region Sjælland forklarer ledende oversygeplejerske Mia Hesselberg, at en indlæggelse i psykiatrien nogle gange helt kan undgås, fordi sygeplejersker og politi i samarbejde finder et alternativ.

- Det kan være et opkald om en borger, som er meget beruset og i affekt. I stedet kan vedkommende først og fremmest have brug for at blive afgiftet på skadestuen, siger Mia Hesselberg.

Andre gange har en læge allerede besluttet, at borgeren er så syg, at det er nødvendigt med en tvangsindlæggelse.

- Den beslutning kan vi ikke ændre, men vi kan medvirke til, at indlæggelsen bliver mindre dramatisk, siger Mia Hesselberg.

På syv år er politiets opgaver med psykisk syge steget fra 16.000 til 43.000 om året.

Samtidig vokser antallet af tvangsindlæggelser, hvor psykisk syge indlægges på røde eller gule papirer, hvis de er i fare for sig selv eller andre.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.