Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Evighedsblomster: Tør dine buketter og giv dem nyt liv

Dine friske blomster behøver ikke at ende deres dage i skraldespanden, men kan blive til permanent udsmykning i hjemmet.

Dine friske blomster behøver ikke at ende deres dage i skraldespanden, men kan blive til permanent udsmykning i hjemmet.

En buket blomster pynter i de fleste hjem, men efter et par dage er den ikke ret meget værd - og snart er den på vej i skraldespanden.

Bukettens levetid kan dog sagtens forlænges, uden at det kræver ret meget arbejde. Florist Lars Jon råder således til at gå mormor i bedene og hænge små buketter til tørre med hovedet nedad.

- Efter cirka fire uger, alt efter hvilke blomster eller frøstande man tørrer, er de klar til brug, siger han.

Det kan også være blomster, du har plukket i haven. Her handler det bare om at være opmærksom på fugtigheden.

- Blomster fra naturen skal gerne plukkes midt på dagen, hvor de indeholder mindst vand, lyder Lars Jons råd.

Hæng blomsterne i et køligt rum, hvor der er godt med udluftning. Præcis hvor længe de enkelte blomster skal tørre, afhænger af fugtindholdet. Jo lavere fugtindhold, jo lettere og hurtigere tørrer blomsten.

- Blomster med lavt indhold af fugt i stængler og hoved bevarer oftest også farven bedre, forklarer havedesigner Dorthe Kvist, som har udgivet bogen "Falmet skønhed" om tørrede blomster.

- Blomster med høj fugtighed tager længere tid at tørre og har en tendens til at rådne i stedet for, fortsætter hun.

Vil du være sikker på at få succes, råder Dorthe Kvist til at tørre eksempelvis hortensia, som ofte sidder i store klaser.

- Lavendel bliver ved at dufte selv i tørret tilstand, og det samme gælder flere krydderurter, tilføjer hun.

Du kan også fint bruge evighedsblomster, roser, lavendler og skærmblomster som vild gulerod og røllike. Det kan også fungere med mere sarte blomster som ranunkler.

Tjek løbende til dine blomster, og når de er sprøde og rasler, når du rører dem, så er de færdigtørrede.

- Nogle blomster er mere sarte end andre. Og hvis blomsten når over udløbsdatoen og er ved at blomstre af, så er det for sent. De skal tørres, før de falder fra hinanden, slår Dorthe Kvist fast.

Har du tørret sarte blomster, så har Dorthe Kvist et trick, hun selv benytter for at give dem en hjælpende hånd.

- Så giver jeg dem en gang hårlak. Man kan også købe en spray, der hedder elefanthud, hos blomsterhandleren, som giver blomsterne et mere blankt udtryk, fortæller hun.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.