Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Støttepartier savner CO2-afgift i udspil til skattereform

Regeringens udspil til en grøn skattereform er uden en CO2-afgift. Enhedslisten kalder udspillet uambitiøst.

Regeringens udspil til en grøn skattereform er uden en CO2-afgift. Enhedslisten kalder udspillet uambitiøst.
SF's Signe Munk (t.v.) og Enhedslistens Mai Villadsen (t.h.) er begge kritiske over for regeringens udspil til en grøn skattereform. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Regeringens udspil til en grøn skattereform er "meget, meget skuffende".

Det mener Enhedslistens ordfører for klima, miljø og natur, Mai Villadsen. Hun kritiserer især, at udspillet ikke indeholder en CO2-afgift.

- Det er så uambitiøst, at jeg nærmest fattes ord.

- Regeringen udskyder med det her udspil den CO2-afgift, som alle eksperter, grønne organisationer - og både højre og venstre side af Folketinget - har været enige om, er det vigtigste værktøj for at nå reduktioner, siger hun og henviser til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

I regeringens udspil er der ikke lagt op til at indføre en generel CO2-afgift, som blandt andet Klimarådet ønsker. Udspillet præsenteres på et pressemøde mandag.

I stedet vil regeringen indføre en højere energiafgift for erhvervslivet. Men det sikrer ikke, at forurenerne betaler for den grønne omstilling, som en CO2-afgift ville sørge for, mener Enhedslisten.

Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer i Børsen, at en ensartet CO2-afgift er fravalgt, fordi "der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra".

Også støttepartiet SF kritiserer, at der ikke er et bud på en CO2-afgift i udspillet.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men udspillet er stadig langt fra målet om, at det reelt er forureneren, der betaler, siger klimaordfører Signe Munk.

De Radikale vil også have en CO2-afgift ind i reformen.

- For det første er det positivt, at der bliver givet en pisk til de virksomheder, der udleder som for eksempel cementproducenter, og givet en gulerod til de virksomheder, som vil investere grønt.

- Men - og det er et meget stort men - der mangler det helt afgørende værktøj, som netop er en høj ensartet CO2-skat, som gælder i 2030. Det skal vi have ind i den her aftale, siger partiets klimaordfører, Ruben Kidde.

DR Nyheder, som har set udspillet, skriver, at erhvervslivet, som står over for højere afgifter, til gengæld får rabat på nye investeringer for i alt 4,5 milliarder kroner.

Regeringens oplæg betyder, at der samlet lægges op til lettelser for erhvervslivet på 5,2 milliarder kroner i alt fra 2021 til 2025. Afgifterne i de samme år står til at stige samlet med 700 millioner kroner.

Mai Villadsen mener, at der er tale om "skatterabatter, der ikke er grønne".

- For hver en krone, virksomhederne med det her udspil skal betale i afgift, så får de syv kroner i skatterabatter, som de kan bruge på forskellige indkøb, som ikke behøver at være grønne.

- Det er helt skørt, siger hun.

SF's Signe Munk kritiserer også den del af udspillet. Hun mener, at kompensationerne ikke kan kaldes grønne, når "man reelt kan få en rabat for at investere i en ny dieseltraktor".

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.