Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Endnu en nordjysk minkfarm konstaterer covid-19

En fjerde nordjysk minkfarm er konstateret positiv for covid-19. Det fører til strengere restriktioner.

En fjerde nordjysk minkfarm er konstateret positiv for covid-19. Det fører til strengere restriktioner.
For fjerde gang siden juni er der blevet identificeret smitte med covid-19 på en nordjysk minkfarm. (Arkivfoto)

NORDJYLLAND Der er fundet smitte med covid-19 på endnu en minkfarm i Hjørring Kommune. Det oplyser Fødevarestyrelsen fredag eftermiddag.

I juni fandt Fødevarestyrelsen ligeledes covid-19 i tre andre nordjyske minkfarme.

Den 30. juni måtte en af ejerne af en minkfarm aflive en besætning på cirka 4200 mink, for at sikre sig at smitten ikke ville brede sig.

Tidligere var 11.000 mink blevet aflivet på en anden farm i Nordjylland.

Besætningen af mink i den nye sag vil ikke blive aflivet.

- På baggrund af de restriktioner, vi lægger på stedet, kan vi faktisk holde smitten inden for hegnet.

- Vi lægger en jernring rundt om denne her minkfarm, vi gennemgår hegnet, vi sørger for at personalet holder god hygiejne, vi får ekstra masker på. Det skulle gerne gøre - og det synes sundhedsmyndighederne også - at smitten ikke kommer ud, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Ud over de skarpe regler for personaleværnemidler, har myndighederne siden juni også stillet skrappe krav til omgangen med mink.

Nikolas Hove fortæller, at Fødevarestyrelsen har gået minkfarmens indhegning igennem for at minimere risikoen for, at mink kan slippe ud.

Minkejeren skal ligeledes løbende optælle sine mink for at dokumentere, at ingen er løbet væk.

Med de tiltag vurderer myndighederne, at det er forsvarligt at lade smittede minkbesætninger leve, da risikoen for smittespredning er minimeret.

Coronasmitte hos fire nordjyske minkfarme

Fødevarestyrelsen udsendte fredag eftermiddag 14. august denne pressemeddelelse:

Fødevarestyrelsen har fundet en fjerde minkfarm, som er smittet med COVID-19. Minkfarmen bliver nu underlagt skærpede restriktioner for at undgå smittespredning.

Fødevarestyrelsen tester for tiden alle danske minkfarme for COVID-19. Det sker som en del af regeringens strategi, der skal sikre tæt COVID-19 overvågning af farmene.

De første 925 minkfarme er testet, uden der blev fundet COVID-19. Fredag eftermiddag kunne Fødevarestyrelsen imidlertid konstatere COVD-19 i en minkfarm i Hjørring Kommune.

Det er den fjerde minkfarm, som er konstateret positiv for COVID-19. Alle fire minkfarme ligger i Nordjylland.

"For at undgå smitte uden for farmen, er den smittede minkfarm nu underlagt strenge restriktioner. Det betyder blandt andet, at besøgende skal bære en særlig maske, og at man skal gå i bad og vaske sit tøj, efter man har været inde på farmen," siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Han fortæller, at Fødevarestyrelsen også har gået minkfarmens indhegning igennem for at minimere risikoen for, at mink kan slippe ud. Minkejeren skal ligeledes løbende optælle sine mink for at dokumentere, at ingen er løbet væk.

Efter de første fund af COVID-19 i danske mink i juni, besluttede regeringen at stille skrappe krav til smittebeskyttelsen på samtlige cirka 1.200 minkfarme i Danmark. Fx skal alle i dag bære mundbind, når de er inde på en minkfarm, og minkejerne skal lave en detaljeret plan for smittebeskyttelse.

Med de nye skærpede tiltag, vurderer regeringen, at det er forsvarligt at lade smittede minkbesætninger leve, da risikoen for smittespredning er minimeret.

Tidslinje:

I juni fandt Fødevarestyrelsen tre minkfarme, der var smittet med COVID-19. I august blev en fjerde besætning konstateret positiv for COVID-19.

I juni blev COVID-19 gjort anmeldepligtig for mink. Det betyder, at minkejere og de praktiserende dyrlæger har pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen, hvis de får mistanke om, at deres dyr kan være smittede.

Fødevarestyrelsen lavede i juni en stikprøveundersøgelse af 10 procent af de danske minkfarme. Ingen af de 125 undersøgte minkbesætninger var smittede med COVID-19. Siden har regeringen vedtaget et nyt overvågningsprogram af samtlige danske minkfarme.

I juli besluttede regeringen, som en del af strategien for håndtering af COVID-19 i minkfarme, at alle minkejerne skal bruge værnemidler og har pligt til at udarbejde en detaljeret plan for smittebeskyttelse mod COVID-19.

Testresultaterne af landets minkfarme bliver evalueret, når alle minkbesætninger har været testet to gange.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen arbejder stadig på at finde ud af, hvordan minkene er blevet smittet.

- Det er jo en smitte, vi har fundet igennem vores overvågning. Nu skal vores eksperter til at undersøge, hvordan denne her smitte kan være kommet ind, siger Nikolas Hove.

De mange nordjyske smittetilfælde på minkfarme fik i juni sundhedsmyndighederne til at iværksætte en større undersøgelse af eventuel smitte med covid-19 på minkfarme.

Ved to af de tidligere tilfælde af covid-19-smittede minkfarme viste det sig tilmed, at der var tilknyttede personer, der også var blevet testet positive for sygdommen.

Desuden var der også i et tilfælde registreret smitte af en af ejernes hunde, der gik i nærheden af farmen.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.