Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Drop mobilen når du går tur med hunden

Hunden er et flokdyr, som har brug for din opmærksomhed. Har du ofte telefonen i hånden, risikerer du at omgive den med en asocial, uhensigtsmæssig adfærd.

Hunden er et flokdyr, som har brug for din opmærksomhed. Har du ofte telefonen i hånden, risikerer du at omgive den med en asocial, uhensigtsmæssig adfærd.

Sætter du en lydbog på, sms'er med kæresten eller hører musik, mens du går tur med hunden, så sætter du sikkerheden over styr.

Sådan lyder det samstemmigt fra Dyreværnet, Dansk Kennel Klub og Dyrenes Beskyttelse.

Er du ikke opmærksom, kan hunden træde glasskår op under poterne, forvilde sig ind i brændende planter eller komme i karambolage med cyklister, børn eller andre hunde.

Men et øjebliks uopmærksom kan også få fatale følger. Det har Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee, selv været vidne til.

Hun peger blandt andet på en episode, hvor en hund pludselig løb over på den anden side af vejen i sin flexline og døde i en påkørsel. Hun har også assisteret ved en operation, hvor en fodermajs havde sat sig fast i hunden.

- Man skal holde nøje øje, så de ikke får spist andre dyrs afføring, som de kan blive alvorligt syge af, eller får slugt sten eller sølvpapir, siger Rikke Christensen-Lee.

- De kan blive kvalt, eller det kan sætte sig fast i tarmen, så blodtilførslen stopper, advarer hun.

Samtidig kan hunde være meget opmærksomme og søger ejeren under gåturen. De kan have brug for støtte og at mærke, at ejeren har styr på situationen, forklarer Dyrenes Beskyttelses familiedyrschef, Jens Jochumsen.

- Det er vigtigt, at man hele tiden er opmærksom, især hvis noget er under optræk - som mødet med andre hunde - eller der opstår uvante eller pludselige situationer, siger han og tilføjer:

- Ellers kan hunden blive meget utryg. Og det kan komme til udtryk som aggression eller frygtsomhed. Den kan have brug for beskyttelse, og det er ejerens ansvar at yde den.

Samtidig er hunde flokdyr, der har brug for nærvær og ikke trives med en asocial adfærd, understreger adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub.

- Hunde vil gerne samarbejde. Så jo mindre opmærksom man er, desto større er risikoen for, at hunden har en – for os - uhensigtsmæssig adfærd for at opleve noget spændende på egen hånd eller få din opmærksomhed.

- De kan finde på at stikke af, løbe efter cyklister eller spise henkastet affald, fortsætter hun.

Faktisk er en luftetur uden telefonen også god for de tobenede. Vi kan nemlig lære meget af vores firbenede følgesvend.

- Hunde er i nuet. Og det er mindfulness-øvelse, man også kan bruge, når man er ude at gå, for at klare tankerne og bare være til stede, siger Rikke Christensen-Lee og tilføjer:

- Desuden er det vigtigt at pleje samhørigheden og relationen til sin hund. De er nemlig vores bedste venner - hengivne, loyale og tillidsfulde, siger hun.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.