Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Din chef må gerne diktere dit tøjvalg

Er du ved at gå til af varme med lange bukser og tillukkede skjorter? Hvis arbejdspladsen kræver det, er der intet, du kan gøre.

Er du ved at gå til af varme med lange bukser og tillukkede skjorter? Hvis arbejdspladsen kræver det, er der intet, du kan gøre.
Er du ved at gå til af varme med lange bukser og tillukkede skjorter? Hvis arbejdspladsen kræver det, er der intet, du kan gøre.
Arbejdstilsynet kræver som udgangspunkt, at temperaturen på en arbejdsplads holdes under 25 grader, men perioder med varme- eller hedebølge er undtaget. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Er du ved at gå til af varme med lange bukser og tillukkede skjorter? Hvis arbejdspladsen kræver det, er der intet, du kan gøre.
Indbyder vejret mere til en tur på stranden end en dag på kontoret, kan det være fristende at dukke op på arbejde i shorts og t-shirt. Men vær opmærksom på, at arbejdspladsen kan have regler for påklædning. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sommeren har for alvor gjort sit indtog, og det betyder, at rigtig mange danskere sidder og sveder på arbejdspladser med dårlig ventilation.

På de værste dage kan det være fristende at skifte skjorte og lange bukser ud med shorts, T-shirts og åbne sko.

Men hvad er reglerne egentlig for påklædning på arbejdspladsen? Det får fagforeningen Djøf en del spørgsmål om for tiden.

- Medarbejdere ringer ind til rådgivningen og spørger, om det virkelig kan passe, at de ikke må møde op i shorts og sandaler, fortæller Bella Lea Buono, der er chefkonsulent hos Djøf.

Men det kan faktisk godt passe. Det er nemlig arbejdsgiverens ret at tegne linjen for virksomheden - også i forhold til, hvordan medarbejderne skal gå klædt.

- Det handler om virksomhedens image, og der kan arbejdsgiveren sagtens kræve, at man skal gå professionelt klædt, siger Bella Lea Buono.

Bliver du bedt om at troppe op i jakkesæt i 30 graders varme, er der altså ikke noget, du kan gøre ved det. Der er dog en enkelt undtagelse.

- Man må ikke forskelsbehandle, så en arbejdsgiver kan ikke sige, at kvinder gerne må møde op i Birkenstock-sandaler, mens mænd ikke må, fastslår chefkonsulenten.

Og så alligevel. Det blev understreget sidste år, hvor Ligebehandlingsnævnet afgjorde en strid mellem en virksomhed og en medarbejder.

Her slog nævnet fast, at det var i orden at påbyde mænd at gå i lange bukser og lukkede sko, mens kvinder på samme arbejdsplads kunne gå på arbejde i kjoler og åbne sko.

Det skyldtes, at "formel beklædning", som var virksomhedens krav, betyder noget forskelligt for kvinder og mænd.

- Kvinder og mænd skal ikke have 100 procent samme vilkår, fordi mænd og kvinder ikke er 100 procent ens, forklarede advokat og HR-specialist fra advokatvirksomheden IUNO til Djøfbladet i forbindelse med afgørelsen.

Det væsentlige er, at de overordnede regler - altså kravet om formel beklædning - gælder for begge køn. Det ville til gengæld være ulovligt at sige, at mænd ikke må gå i shorts, mens kvinder selv måtte bestemme.

- Det vil ofte være en fortolkningssag, men igen er det overordnede budskab, at arbejdsgiver har ledelsesretten, siger Bella Lea Buono.

Er du fanget mellem dresscode og ulidelig varme på kontoret, anbefaler hun, at du går ind i en konstruktiv dialog med din ledelse. Det kan være, der kan findes en anden god løsning - for eksempel i form af mere ventilation.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.