Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Derfor skal du ikke bruge forældrefiltre på telefonen

Forældrefiltre kan frasortere det indhold, som ikke er for børns øjne. Men de er sjældent en god løsning, siger Red Barnet og Medierådet for Børn og Unge.

Forældrefiltre kan frasortere det indhold, som ikke er for børns øjne. Men de er sjældent en god løsning, siger Red Barnet og Medierådet for Børn og Unge.

Vold, nøgenbilleder og i værste fald ubehagelige voksne.

Det kan føles skræmmende at slippe ungerne løs på det store internet, når de får deres første tablet eller telefon.

Derfor har flere it-giganter udviklet forældrefiltre, som frasorterer indhold, der af den ene eller anden grund ikke er børnevenligt.

Både YouTube og TikTok kommer med deres egne filtre, mens andre apps lader forældrene diktere frasorteringen.

- Men filtre og forbud er ikke den bedste løsning for større børn i 8-12-års-alderen, siger Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver hos Red Barnet og ekspert i børns digitale liv.

For det første er der ingen læring i et forbud eller filter. Det er kun en stopklods uden begrundelse. For det andet er filtrene sjældent en helgardering.

- Internettet er så uendeligt stort, at det ikke handler om, hvorvidt de vil støde på ubehageligt indhold, men hvordan og i hvilke rammer, siger Stine Liv Johansen, der er formand for Medierådet for Børn og Unge.

Det bakkes op af undersøgelsen "EU Kids Online". Her ser man, at børn i lande som Norge og Tyskland har en højere tolerance overfor indhold med mobning, vold eller seksuel karakter.

Og det skyldes, at de lande - ligesom Danmark - har tradition for dialog og medieundervisning i skolen.

- Vi taler om den slags i hjemmet, i skolen og i den offentlige debat. Og dialog ser ud til at forbygge de ubehagelige oplevelser bedre end forbud og filtre, siger Stine Liv Johansen.

Samtidig lærer ungerne hurtigt at omgås filtrene. Det kræver bare en søgning på nettet.

Og herfra må de så sejle alene på internettets store ocean, fordi de i smug har gjort noget, de ikke må for forældrene.

- Det er endnu en grund til, at filtre og forbud sjældent er en god ide. For det er afgørende, at de altid kan komme til mor og far, hvis de oplever noget ubehageligt, siger Jon Kristian Lange.

Spørg i stedet ind til, hvordan barnet gerne vil bruge de sociale medier, og hvad der er sjovt ved det. Inddrag også gerne vennerne, når de er hjemme på legeaftaler.

- På den måde får man etableret en præmis om, at det her også er noget, man kan snakke med mor og far om, siger Stine Liv Johansen.

Herfra kan I aftale nogle fælles rammer for brugen. Red Barnet og Medierådet for Børn og Unge råder til, at børn har lukkede profiler på sociale medier, mens de lærer dem at kende.

Så hjælp med privatlivsindstillingerne, og vær tydelig, men ikke fordømmende.

- Unge, som kommer fra familier med klare rammer for alkohol, har en senere alkoholdebut. Og på lidt samme måde er det vigtigt med klare rammer for deres internetbrug, så de ikke står alene med ansvaret, siger Stine Liv Johansen.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.