Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Departementschef afviste Brostrøm-bekymring inden nedlukning

Berlingske kan løfte sløret for mails, hvor departementschef affejer Søren Brostrøms indvendinger 11. marts.

Berlingske kan løfte sløret for mails, hvor departementschef affejer Søren Brostrøms indvendinger 11. marts.
Søren Brostrøms advarsler om at lukke blandt andet skoler og daginstitutioner blev ifølge Berlingske overhørt af Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels. (Arkivfoto)
Berlingske kan løfte sløret for mails, hvor departementschef affejer Søren Brostrøms indvendinger 11. marts.
Pressebriefing om udviklingen i antallet af smittede i Danmark og EU Søren Brostrøms advarsler om at lukke blandt andet skoler og daginstitutioner blev ifølge Berlingske overhørt af Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels. (Arkivfoto) Emil Helms/Ritzau Scanpix
Berlingske kan løfte sløret for mails, hvor departementschef affejer Søren Brostrøms indvendinger 11. marts.
Pressemøde i Spejlsalen om COVID-19-situationen Søren Brostrøms advarsler om at lukke blandt andet skoler og daginstitutioner blev ifølge Berlingske overhørt af Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels. (Arkivfoto) Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

KØBENHAVN: E-mails peger på, at direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak tilsyneladende blot blev orienteret om den vidtgående nedlukning af samfundet, som statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede om aftenen 11. marts.

Det skriver Berlingske, der har fået fat i flere dokumenter fra en korrespondance tidligere samme dag mellem Søren Brostrøm og departementschefen i Sundhedsministeriet, Per Okkels.

Efter at Søren Brostrøm i en mail til Per Okkels 11. marts, som B.T. tidligere har beskrevet, havde udtrykt, at han ikke kunne anbefale en nedlukning af blandt andet skoler og daginstitutioner, svarede departementschefen således i en e-mail:

- Som jeg hører det, er vi på vej mod en beslutning om fire uger i streg dækkende perioden til og med påsken.

- I den forbindelse er det vel vanskeligt – ud fra et snævert sundhedsfagligt perspektiv – at se en negativ effekt af tiltaget.

- Proportionalitetsprincippet i de første uger har jeg således undladt og overladt til en regeringsbeslutning, lyder det fra Per Okkels i e-mailen.

E-mailen fra Søren Brostrøm var et svar på en mail, som Per Okkels havde sendt til Kåre Mølbak og Søren Brostrøm, der handlede om den kommende nedlukning på grund af spredningen med coronavirus.

Dokumenterne, som Berlingske har bedt flere eksperter om at vurdere, peger ifølge mediet entydigt på, at regeringen traf beslutningen på egen hånd – og først bagefter informerede de relevante sundhedsmyndigheder.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, siger, at Per Okkels "fejer ham (Søren Brostrøm, red.) ned ad brættet".

- Departementschefen vælger ikke at gøre regeringen opmærksom på Brostrøms advarsler. Det kan ikke læses anderledes.

- Den sundhedsfaglige vurdering bliver ikke forelagt regeringen, og en sådan indvending fra landets højeste sundhedsmyndighed bør regeringen være bekendt med, siger Kjeld Møller Pedersen til Berlingske.

Kåre Mølbak har over for Politiken tidligere fortalt, at han ikke delte Søren Brostrøms bekymringer om at lukke blandt andet skoler og daginstitutioner.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.