Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Dansk studie om mundbind afvist af medicinske tidsskrifter

Resultatet af stort dansk studie om effekten af mundbind lader vente på sig, da tidsskrifter har afvist det.

Resultatet af stort dansk studie om effekten af mundbind lader vente på sig, da tidsskrifter har afvist det.
I Danmark er der påbud om mundbind i offentlig transport og på restauranter og barer, når man står op. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Et stort dansk studie om effekten – eller manglen på samme – af at gå med mundbind i det offentlige rum under coronapandemien er blevet afvist af mindst tre af verdens absolut førende medicinske tidsskrifter.

Det skriver Berlingske.

De pågældende tidsskrifter er The Lancet, The New England Journal of Medicine samt den amerikanske lægeforenings tidsskrift Jama.

Christian Torp-Pedersen, professor og overlæge ved forskningsafdelingen på Nordsjællands Hospital, siger til Berlingske, at de tre tidsskrifter takkede nej.

Han ønsker ikke at oplyse tidsskrifternes begrundelse.

- Vi kan ikke begynde at diskutere, hvad de er utilfredse med. For i givet fald skal vi også forklare, hvad studiet viste. Og det ønsker vi ikke at diskutere, før det er offentliggjort, siger Christian Torp-Pedersen til Berlingske.

Studiet blev igangsat i slutningen af april. Det involverede 6000 danskere, hvoraf halvdelen over en længere periode skulle gå med mundbind i det offentlige rum. Den anden halvdel var udvalgt som kontrolgruppe.

Studiet og dets størrelse er enestående i verden, og derfor har der været stor efterspørgsel efter resultaterne. Men de bliver altså ikke fremlagt, før et tidsskrift offentliggør dem.

I Danmark er der påbud om mundbind i offentlig transport og på restauranter og barer, når man står op.

Mundbind har siden begyndelsen af pandemien været brugt som et værn mod smitte verden over. Det var påbudt i forskellige henseender i en lang række lande, før det i august blev påbudt at bruge i Danmark i offentlig transport.

Tidligere under epidemien havde Sundhedsstyrelsen ellers betvivlet effekten af brugen af mundbind.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.