Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Danmark tester ikke så mange for corona som vi kan

Der er kapacitet til at teste 5000 om dagen, men mandag blev der testet langt færre, fortæller talsmand.

Der er kapacitet til at teste 5000 om dagen, men mandag blev der testet langt færre, fortæller talsmand.
- Lige nu har de mikrobiologiske afdelinger kapacitet til at levere 5000 testsvar i døgnet, og Novo Nordisk vil kunne levere yderligere 1000 om dagen i løbet af ganske få dage, siger Per Jørgensen, Danske Regioners talsmand for den nationale testkapacitet. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Danmark udnytter ikke den testkapacitet, vi allerede har.

Det skriver Politiken.

Det er, selv om statsminister Mette Frederiksen (S) kalder flere coronatest for "en forudsætning for, at vi igen kan åbne Danmark".

Selv om sundhedsvæsnet siden i fredags har været i stand til at teste 5000 danskere om dagen, blev der i mandags testet langt færre.

Det siger Per Jørgensen, som er vicedirektør på Rigshospitalet og Danske Regioners talsmand for den nationale testkapacitet.

- Lige nu har de mikrobiologiske afdelinger kapacitet til at levere 5000 testsvar i døgnet, og Novo Nordisk vil kunne levere yderligere 1000 om dagen i løbet af ganske få dage.

- Efterspørgslen på test i mandags lå på 3200 test. Så der er ikke det store pres for at åbne ekstra op lige nu, siger han til Politiken.

Han tilføjer, at hospitalerne heller ikke i weekenden var i nærheden af at udnytte testkapaciteten fuldt ud. Det overrasker sundhedsordfører Liselott Blixt (DF):

- Det lyder underligt, at ikke flere danskere visiteres til at blive testet. De seneste dage har jeg hørt en lang række patientgrupper, som gerne vil testes, såsom fængselsbetjente, soldater og socialpædagoger på brugssteder.

- Jeg tænker også, der må være meget sundhedspersonale, som kan have behov for at blive testet. Det vil jeg spørge ministeren om, siger Blixt til Politiken.

Regionstalsmanden Per Jørgensen vurderer, at der er kapacitet til at teste 5000 danskere om dagen i minimum 14 dage.

Når der testet langt færre, kan det skyldes Sundhedsstyrelsens krav til, hvem der kan få foretaget en coronatest.

Målet er ifølge Sundhedsstyrelsen at teste 5000 personer om dagen. Det vil svare til niveauet i Norge, som har et indbyggertal tæt på det danske.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.