Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Danmark anerkender ikke Lukasjenko som hviderussisk præsident

Selv om Lukasjenko er taget i ed som præsident for en ny periode, nægter en gruppe EU-lande at anerkende ham.

Selv om Lukasjenko er taget i ed som præsident for en ny periode, nægter en gruppe EU-lande at anerkende ham.
Aleksandr Lukasjenko blev onsdag taget i ed som præsident for endnu en periode, men Danmark, Tyskland og en lang række EU-lande nægter at anerkende ham som legitim præsident. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Danmark nægter nu i lighed med andre EU-lande at anerkende Aleksandr Lukasjenko som præsident for Hviderusland.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Berlingske onsdag.

Lukasjenko blev onsdag ved en hemmelig ceremoni taget i ed som præsident for endnu en periode.

Ifølge Jeppe Kofod er netop dette sigende for den hviderussiske situation.

- Hemmelighedskræmmeriet omkring hans indsættelsesceremoni i dag illustrerer jo bare, at han ikke er blevet indsat på baggrund af frie og fair valg, men på valgfusk og vold, siger Jeppe Kofod til Berlingske.

Det er sket på trods af, at oppositionen har dokumenteret omfattende valgfusk, og at flere hundredetusinde hviderussere har demonstreret de seneste seks uger.

Lukasjenko har sagt, at han vil skabe ro i Hviderusland med "de allerhårdeste midler".

Demonstranterne er da også blevet mødt med vandkanoner og politibetjente uden identifikationsnumre. Det har ført til talrige meldinger om politivold, masseanholdelser og andre brud på menneskerettighederne.

Den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja har blandt andet talt til FN's Menneskerettighedsråd om hjælp til at stoppe vold mod demonstranter og bane vej for frie og retfærdige valg.

Efter præsidentvalget 9. august er hun gået i eksil.

EU har taget afstand fra den voldelige nedkæmpelse af protesterne og det officielle valgresultat.

- Lukasjenko hører ikke hjemme i et præsidentpalads. Han hører hjemme på EU's sanktionsliste, siger Jeppe Kofod ifølge Berlingske.

Aleksandr Lukasjenko har været ved magten siden 1994. Ifølge Hvideruslands valgkommission vandt han valget med 80 procent af stemmerne. Svetlana Tikhanovskaja fik 10 procent.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.