Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Coronafokus har ført til utilsigtet fald i kræftscreeninger

Der er udført færre screeninger for livmoderhalskræft og børnevaccinationer i marts og april.

Der er udført færre screeninger for livmoderhalskræft og børnevaccinationer i marts og april.
Der har været færre børnevaccinationer og celleprøver til screening af livmoderhalskræft, viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Stik mod hensigten skete der et fald i antallet af børnevaccinationer og celleprøver til screeninger for livmoderhalskræft, da coronavirusset kom til Danmark i starten af marts.

Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Et af de steder, hvor der ikke burde være sket et fald i aktiviteten var i antallet af celleprøver som led i screeninger af livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen skriver i rapporten, der er offentliggjort mandag.

- Der ses et markant fald i antallet af celleprøver fra midten af marts, hvor samfundet lukkede ned. Dette fald skal dog ses som en utilsigtet konsekvens af Covid-19 epidemien, da screeningsprogrammerne for brystkræft, tarmkræft og livmoderhalskræft ikke har været indstillet under epidemien.

- Undersøgelserne burde derfor været udført som vanligt.

Styrelsen tilskriver faldet en ændring i adfærd hos kvinder, der ikke mødte op til screeninger - enten fordi de måske var bekymrede for at bevæge ud, eller fordi de ikke ønskede at belaste sundhedsvæsnet.

I ugerne fra årsskiftet til starten af marts blev der udført mellem 5000 og 5500 celleprøver om ugen i hele landet.

Efter 9. marts og særligt fra ugen efter, skete der dog et markant fald til et niveau på mellem 650 og 1500 prøver om ugen de næste uger.

I midten af april stiger aktiviteten igen, og ved opgørelsens udgang i uge 17 - næstsidste uge i april - blev der foretaget 3400 celleprøver.

Også antallet af børnevaccinationer har været ramt under coronakrisen - selv om det fortsat var en "kritisk funktion", der burde fortsættes.

Her er faldet dog mindre grelt, og niveauet er i maj tilbage på et niveau, noget nær før coronasmitten kom til Danmark.

Styrelsen påpeger i rapporten, at vaccinationsprogrammerne til børn er afhængig af en høj tilslutning for at have en stor effekt. Derfor har styrelsen et øje rettet stift mod antallet af vacciner den kommende tid.

- Det er i den forbindelse vigtigt, at de forældre, som ikke har fået deres børn vaccineret, har særligt fokus på dette i den kommende tid, skriver Sundhedsstyrelsen.

Samtidig med faldet i vaccinationer og celleprøver, er der også et fald i antallet af kontakter i de almene praksisser.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.