Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Britisk-canadisk enighed om handel og ny forhandling

Aftale bekræfter eksisterende handelsrelationer og baner vej for yderligere forhandlinger, lyder det.

Aftale bekræfter eksisterende handelsrelationer og baner vej for yderligere forhandlinger, lyder det.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans canadiske modpart, premierminister Justin Trudeau, blev lørdag enige om handelsaftale og om fortsatte forhandlinge i 2021.

LONDON: Storbritannien og Canada underskrev lørdag en handelsaftale, som skal sikre fortsat handel mellem de to lande på de eksisterende EU-betingelser, når den nuværende brexit-overgangsperiode udløber om kort tid. Det siger den britiske regering.

- Aftalen bekræfter og fastlåser de to landes eksisterende handelsrelationer til 22 milliarder euro (omkring 164 milliarder kroner) og baner vej for yderligere forhandlinger, siger det britiske departement for international handel.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans canadiske modpart, premierminister Justin Trudeau, blev enige om aftalen ved et videomøde. De er samtidig enige om at indlede forhandlinger om en ny britisk-canadisk handelsaftale i 2021.

- Det er en fantastisk aftale, sagde Johnson om aftalen.

Han sagde, at Canada er en af Storbritanniens nærmeste allierede, og at handelsforbindelser vil gå fra succes til succes.

Storbritannien er Canadas største handelspartner efter USA, Kina, Mexico og Japan.

Johnson forsøger at skabe et nyt "globalt Storbritannien", som kan handle på egen hånd og indgå nye og bedre handelsaftaler, end dem om er blevet forhandlet på plads af EU. Johnson taler om nye goder, som er en del af gevinsten ved at træde ud af verdens største handelsblok.

På mindre end to år har Storbritannien indgået handelsaftaler med 53 lande, som står for 164 milliarder pund (omkring 1370 milliarder kroner) af briternes bilaterale handel.

31. januar i år trådte Storbritannien formelt ud af EU. Men briterne er omfattet af en overgangsordning, som udløber til nytår. I den periode har briterne stadig kunnet handle som før i det indre marked.

Fra 1. januar 2021 vil handlen mellem EU og Storbritannien ske efter WTO's regler, medmindre parterne meget hurtigt bliver enige om en handelsaftale, der forhindrer, at bratte toldmure opstår mellem parterne.

De 27 lande i EU skal hver især have tid til at få deres regeringer og parlamenter til at sige god for en handelsaftale med briterne.

/ritzau/Reuters

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.