Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Børn fik 70 procent mindre antibiotika under coronanedlukning

Hygiejne og afstand kan være årsag til, at småbørns forbrug af antibiotika ikke er steget efter genåbning.

Hygiejne og afstand kan være årsag til, at småbørns forbrug af antibiotika ikke er steget efter genåbning.
Færre børn har haft brug for antibiotika, mens daginstitutionerne var lukket ned. Selv efter genåbningen af institutionerne er antibiotikaforbruget til de 0- til 4-årige ikke steget. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: Forbruget af antibiotika til de mindste børn faldt med 70 procent under nedlukningen af daginstitutionerne i foråret.

Det viser en ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen ifølge styrelsens hjemmeside.

- Forbruget af antibiotika er generelt faldende i disse år, da det er et indsatsområde i sundhedsvæsenet at mindske antibiotikaforbruget.

- Men vi har oplevet et hidtil uset fald parallelt med nedlukningen af daginstitutionerne dette forår, siger afdelingschef Lars Eriksen Videbæk.

Antibiotika bruges blandt andet til at bekæmpe luftvejsinfektioner.

Det var 16. marts, at daginstitutionerne lukkede som følge af coronakrisen. Genåbningen begyndte så småt efter påske 15. april.

Statistikkerne viser, at antallet af indløste recepter på antibiotika for 0- til 4-årige i marts var 26 procent lavere end året før.

I april og maj 2020 faldt forbruget af antibiotika til samme aldersgruppe med hele 70 procent i forhold til året før.

- Antibiotikaforbruget er ikke steget i maj, selv om børnene begyndte at komme tilbage i institutionerne fra midt april, siger Lars Eriksen Videbæk.

Det kan ifølge afdelingschefen være hygiejne- og afstandsreglerne, som forlænger effekten.

- Vi har tidligere set lavere forbrug af antibiotika lige efter børnene har været hjemme i forbindelse med for eksempel jule-, vinter- og påskeferien, men måske får effekten længere varighed efter corona på grund af hygiejne- og afstandsregler.

Det samlede forbrug af antibiotika har generelt været faldende fra 2011 til 2019.

Den faldende tendens ses for alle aldersgrupper.

Men aldersgruppen 0 til 4 år står med 50 procents reduktion for det største fald i forbruget af antibiotika i perioden.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.