Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Bilimportører vil udelukke en million biler fra store danske byer

Rådet for Grøn Omstilling og FDM støtter forslaget om at indbefatte personbiler i de store byers miljøzoner.

Rådet for Grøn Omstilling og FDM støtter forslaget om at indbefatte personbiler i de store byers miljøzoner.
Forslaget fra Danske Bilimportører vil betyde, at omkring en million personbiler ikke vil kunne køre i miljøzonerne fra 2025. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Danske Bilimportører har meldt sig i debatten om luftforurening med et forslag, som indbefatter personbiler i miljøzonerne i landets fire største byer.

Det skriver Politiken.

Forslaget er delt i to trin, hvor der fra 2023 er forment adgang i miljøzonerne for biler, som ikke opfylder kravene til udstødning fra 2006.

To år senere skal forbuddet gælde personbiler, som ikke opfylder krav fra 2015.

Det betyder, at omkring hver tredje personbil i den danske bilpark vil blive udelukket fra at køre ind i de store byer fra 2025. Med andre ord svarer det til en million personbiler.

- Ligesom Ørsted gerne vil sætte flere vindmøller op, vil vi gerne sælge flere biler for at løse klimaudfordringen, siger Mads Rørvig, direktør i Danske Bilimportører, til Politiken.

FDM støtter inklusionen af personbiler. Men organisationen påpeger, at de ældste biler oftest køres af de dårligst stillede i samfundet.

Derfor støtter FDM ikke op om at inkludere ældre benzinbiler i forslaget, da disse som regel forurener mindre end dieselbiler.

- Den samlede effekt for miljøet risikerer at blive marginal, men den sociale slagside kan blive stor.

- Det skal de politikere, der årligt skovler over 20 milliarder kroner ind alene i registreringsafgift, ikke være blinde over for, siger afdelingschef Torben Lund Kudsk til Politiken.

Rådet for Grøn Omstilling har i længere tid talt for at nægte de mest forurenende personbiler adgang i de største byer.

Seniorkonsulent Kåre Press Kristensen påpeger dog, at effekten af forslaget er blevet mindre med årene, da de nye biler forurener mindre end de gamle.

Miljøminister Lea Wermelin (S) skriver i en kommentar til Politiken, at regeringen vil udarbejde en klimaplan for transporten efter sommerferien.

I kommentaren forholder hun sig dog ikke til forslaget.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.