Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Afghansk regering løslader forhærdede Talibanfanger

Løsladelser af Talibanfanger, som er dømt for alvorlige forbrydelser, baner vej for fredsforhandlinger.

Løsladelser af Talibanfanger, som er dømt for alvorlige forbrydelser, baner vej for fredsforhandlinger.
Mohammed Jafar, 21 år, poserer sammen med sine tre brødres enker og deres børn samt sin far i Kunar i Afghanistan. Hans brødre blev dræbt i et Taliban-selvmordsangreb, og han er efterfølgende blevet gift med deres enker. Foto taget fredag i sidste uge i forbindelse med frigivelsen af Talibanfanger.

KABUL: De afghanske myndigheder siger fredag, at de er begyndt at løslade 400 fanger fra Taliban. Løsladelsen af fangerne er den sidste hindring for at indlede længe udsatte fredsforhandlinger.

Der er indgået aftaler om, at den afghanske regering skulle frigive i alt 5000 fanger, mens Taliban skulle frigive 1000.

Regeringen har tøvet med at frigive de sidste 400 fanger. Mange af disse anses for at være særligt farlige.

Torsdag blev de første 80 af den sidste gruppe sat på fri fod. Det oplyser talsmanden for Afghanistans nationale sikkerhedsråd, Javid Faisal.

Samtidig siger præsident Ashraf Ghani, at frigivelserne er en høj pris for fred. Og han siger, at disse "forhærdede kriminelle" i sandhed kommer til at udgøre en trussel mod både Afghanistan, USA og verden.

Frigivelsen af fanger er en vigtig del af en aftale, USA og Taliban indgik i februar. Aftalen baner vej for fredsforhandlingerne mellem Taliban og den afghanske regering. Disse fredsaftaler skal ifølge planen finde sted i Doha i Qatar.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har skubbet på for at få fangerne løsladt. Men han har også erkendt, at det vil være en svær og "upopulær" beslutning.

USA's militære styrke i Afghanistan er allerede reduceret til omkring 8600 mand. Det er sket tidligere end planlagt på grund af frygt for coronavirus.

USA vil skære antallet af udstationerede soldater til under 5000 inden slutningen af november. Det sagde den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, i et interview med Fox News tidligere i denne måned.

I maj 2021 skal de øvrige amerikanske soldater også trækkes hjem, såfremt Taliban overholder forpligtelser om at nedtrappe volden i landet.

Taliban regerede Afghanistan med jernhånd fra 1996 til 2001, men militsen blev fjernet fra magten ved en amerikanskledet invasion, da den ikke ville udlevere Osama bin Laden efter angrebene på USA den 11. september 2001.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.