Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Ældre Sagen: Optagelser af ældre med smerter skal offentliggøres

Skjulte optagelser fra plejehjem indeholder vigtige oplysninger om ældreplejens tilstand, mener Ældre Sagen.

Skjulte optagelser fra plejehjem indeholder vigtige oplysninger om ældreplejens tilstand, mener Ældre Sagen.
Landsretten har forbudt TV2, som er i besiddelse af optagelserne, at bruge dem, da det vurderes, at kvinden ikke er i stand til at give samtykke. Dermed har retten givet Aarhus Kommune medhold i, at hverken en dement beboer eller vedkommendes pårørende kunne udstyre TV2 med samtykke til optagelser med skjult kamera på plejehjemmet Kongsgården. (Arkivfoto).

KØBENHAVN: De skjulte optagelser fra et aarhusiansk plejehjem, som viser "en katastrofal behandling af ældre mennesker", bør offentliggøres.

Det mener Ældre Sagen.

- Aarhus Kommune forsøger at gemme nogle meget vigtige optagelser med en katastrofal behandling af ældre mennesker på plejehjemmene.

- Derfor har vi den opfattelse, at kommunen bør frigive de optagelser, så hele Danmark kan se, hvilken tilstand ældreplejen er i, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Optagelserne viser episoder, som eksperter, TV2 og Ekstra Bladet har talt med, betegner som omsorgssvigt og nedværdigende behandling.

Her ses en demensramt kvinde, der blandt andet hænger syv minutter i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Det sker, til trods for at kvinden flere gange siger, at det gør ondt.

Kvindes syv børn og barnebarn, der er værge, har ønsket, at optagelserne, der er gennemført over 16 dage i efteråret 2019, skulle frem.

Landsretten har forbudt TV2, som er i besiddelse af optagelserne, at bruge dem, da det vurderes, at kvinden ikke er i stand til at give samtykke.

Dermed har retten givet Aarhus Kommune medhold i, at hverken en dement beboer eller vedkommendes pårørende kunne udstyre TV2 med samtykke til optagelser med skjult kamera på plejehjemmet Kongsgården.

Ifølge Bjarne Hastrup er det "dunkelt", at Aarhus Kommune ikke vil have optagelserne frem.

- Det er vigtige oplysninger, der skal frem, så vi kan få renset ud fra top til bund i ældreplejen i Aarhus og mange andre steder i Danmark, siger Bjarne Hastrup.

Ansvaret, for at sådanne episoder kan finde sted, ligger både hos kommuner, politikere og regeringen, mener Bjarne Hastrup.

Området er prioriteret for lavt, lyder kritikken.

Han peger på flere tiltag, som kan hindre lignende episoder i fremtiden.

- For det første bør et tilsyn have mulighed for sanktioner. Der bør være øjeblikkelige sanktioner over for plejehjem, der i den grad misrøgter ældre mennesker.

- For det andet bør man fra Folketingets side stille standarder for, hvordan man skal bemande et plejehjem. Der skal være bemanding en til en, siger Bjarne Hastrup.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.