Hvad kan du gøre for at forebygge blodpropper

Hvad kan du gøre for at forebygge blodpropper

Sponsoreret indhold

Blodpropper i sig selv er faktisk ikke livsfarlige. Det er en normal proces, der sker i din krop hele tiden. Blodpropdannelser sørger for eksempel for at lukke dine sår. Som regel opløses blodproppen igen, men for mennesker med meget åreforkalkning, er det svært for blodet at strømme igennem årerne, og så kan en blodprop pludselig gå hen og blive farlig.

Det er oftest ældre mennesker, der udvikler åreforkalkning og får blodpropper, men gravide, overvægtige og rygere er også i stor risiko for at udvikle blodpropper. Derfor bør du vide, hvad du selv kan gøre for at forebygge blodpropper, hvad end du er ung eller game.

Hold dig i god form

Siden blodpropper kan skyldes overvægt, er det vigtigt, at du holder dig selv i gang. Dette gælder både, hvis du er ung eller gammel. Fysisk aktivitet styrker dit hjerte og sænker dit blodtryk. For at reducere risikoen for at udvikle blodpropper, skal du bevæge dig mindst 30 minutter om dagen og motionere mindst 20 minutter to gange om ugen. Det er også vigtigt, at du ikke spiser meget fed mad. En sund kost nedsænker dit blodtryk og gør derfor risikoen for blodpropper betydeligt lavere. Spis masser af frugt, grøntsager og fisk. Formindsk indtag af kød, sukker og mælkeprodukter.

Hold op med at ryge

Hvis du ryger, er der dobbelt så stor risiko for, at du får en blodprop i hjertet. Rygning medfører nemlig, at du hurtigere ophober åreforkalkning og fedt i dine årer. Rygere er derfor yngre end ikke-rygere, når de får deres første blodprop. Jo flere cigaretter, du ryger, des større sandsynlighed er der for, at du udvikler en blodprop i hjertet, men selvom du kun ryger få cigaretter om dagen, er du stadig udsat meget udsat for blodpropper. For at undgå en blodprop i hjertet skal du helt holde op med at ryge, også selvom du allerede har haft en blodprop. Faktisk bliver dødeligheden blandt rygere, der har haft en blodprop, halveret i de følgende 2-10 år efter rygestop.

Formindsk dit alkoholforbrug

Det kommer nok ikke bag på nogen, at et forhøjet alkoholforbrug også leder til et forhøjet blodtryk og dermed øger risikoen for blodpropper markant. Hvis du har for højt blodtryk, skal du derfor følge sundhedsstyrelsens anbefalinger. Dvs. 14 genstande om ugen for mænd, 7 genstande om ugen for kvinder, og kun 5 genstande ved samme lejlighed.

Brug støttestrømper

Selvom du motionerer og spiser sundt, og selvom du ikke ryger, kan du stadig udvikle blodpropper, enten fordi du er gammel, er gravid, eller fordi du er arveligt betinget til at få blodpropper. Her kan det være en god ide at investere i et par støttestrømper, især hvis du skal sidde i en bil eller i et fly i mange timer. Støttestrømperne giver et let pres på dine ben og øger dermed blodcirkulationen. Hvis du døjer med hævede ben, kan støttestrømperne også hjælpe med det. Støttestrømper er især nyttigt for dig, der har et stillesiddende job.

Din generelle sundhed er vigtig

Selvom du stopper med at ryge, men til gengæld formindsker dit alkoholmisbrug, er du stadig i risiko for at få blodpropper, sørg derfor for at din generelle sundhed er i orden. Spis sundt, motioner, stop med at ryge, formindsk dit alkoholmisbrug og anvend støttestrømper, når du skal sidde stille i mange timer.