Op mod halvdelen af den danske befolkning sover dårligt

Op mod halvdelen af den danske befolkning sover dårligt

Sponsoreret indhold

Søvnproblemer kan vise sig i mange former. Det kan være søvnbesvær, søvnløshed, dårlig søvnkvalitet mv.

Den nationale sundhedsprofil fra 2017, udgivet af sundhedsstyrelsen, omhandlende danskernes sundhed viser, at lige knap 46% lider af søvnbesvær. Hertil svarede 14% at de er meget generet af søvnbesvær og 33% er lidt generet.

En anden undersøgelse fra 2019 som Megafon har foretaget for politiken viser, at 60% af danskerne har været generet af søvnproblemer indenfor de sidste 14 dage. Hertil svarede knap en tredjedel at de ikke får nok søvn. Dog siger 43% at de tænker mere over deres søvnkvalitet end de tidligere gjorde, hvilket er et tegn på at folk er opmærksomme på problemet.

Udviklingen er dog stadig bekymrende mener Martin Jacobsen fra Sleepbetter.dk der til dagligt arbejder på netop at komme problemet til livs. Han peger på en række årsager til den høje grad af søvnproblemer blandt den danske befolkning.

Søvnsynder #1: Vores moderne livsstil

Den måde vi lever livet på i et moderne samfund må tilskrives den største årsag til søvnproblemer og en generel dårlig søvnkvalitet blandt befolkningen. Vi har en tendens til at bruge alt for mange af døgnets vågne timer foran en skærm.

Det er lige fra vi står op og tjekker sociale medier eller mails på vores telefon som det første. Til en hel dag på arbejde eller skole foran en computerskærm. Når vi kommer hjem har vi også en tendens til at sidde foran fjernsynet og se TV-avisen eller Netflix til sent på aftenen.

Netop blåt lys fra skærme kan være en af de helt store syndere til ikke at kunne falde i søvn og give os en dårlig søvnkvalitet. Det blå lys sænker dannelsen af hormonet melatonin og narrer hjernen til at tro at det er højlys dag og at den ikke skal sove. Du bør derfor undgå for meget blåt lys, især i de mørke aftentimer. Du kan også overveje at bruge Blue Light briller når du sidder foran skærmen.

Et andet aspekt af vores moderne livsstil der kan være med til at ødelægge søvnen er en til tider hektisk hverdag. Det er normalt at føle sig stresset i en travl hverdag med arbejde, børn eller andre praktiske gøremål. Den tilstand af stress kan gøre at din hjerne og krop har svært ved at falde til ro når du skal sove og tankemylder kan tage over og gøre så du ikke kan falde i søvn.

Hvis du ikke kan falde i søvn kan det være en hjælp at finde en notesblok og kuglepen frem og skrive de forstyrrende tanker ned, så du kan få dem ud af hovedet. På den måde kan du bedre distancere dig fra dem og kigge på dem næste dag. Når du til det punkt hvor du bliver decideret frustreret over ikke at kunne falde i søvn, så prøv i stedet at læse i en (fysisk) bog og mærk hvordan du gradvist bliver mere søvnig. Du kan også forsøge dig med beroligende vejrtrækningsteknikker.

Søvnsynder #2: Fysiologiske udfordringer

Den anden største årsag til dårlig søvn kan findes blandt fysiologiske udfordringen som vi har svært ved at kontrollerer. Her er de tre største syndere hhv. snorken, snakke i søvne og tandskæren. Især hvis man har en partner kan dette forværre situationen, da man ikke blot generer sig selv, men også hinanden.

Snorken kan være et alvorligt problem for kvaliteten af din søvn og i værste fald kan man lide af søvnapnø. En fjerdedel af den danske befolkning snorker regelmæssigt og op mod halvdelen gør det af og til. Mænd snorker generelt mere end kvinder og jo ældre man bliver jo værre bliver ens snorken oftest.

Der er en række ting man kan gøre for at afhjælpe snorke problemet. Er du udsat for en partner der snorker meget, men du ikke selv snorker, så kan løsningen være et par gode sove ørepropper så du ikke bliver vækket og generet af snorken i løbet af natten. Snorker du selv kan løsningen være en snorkeskinne der giver bedre forudsætninger for frie luftveje. Hvis du eller din partner snakker i søvne kan løsningen ligeledes være søve ørepropper.

Tandskæren kan også være et alvorligt problem under søvnen. Dels kan det ødelægge dine tænder og det giver oftest også en dårlig søvnkvalitet hvor man vågner op med ømme kæber og spændingshovedpine. Til denne udfordring er løsningen en bideskinne som du har på om natten når du sover.

Du kan få lavet en bideskinne hos tandlægen hvor der bliver taget et aftryk af dine tænder. Denne løsning koster oftest flere tusind kroner. Alternativt kan du købe en bideskinne hvor du selv tager et aftryk derhjemme. Denne løsning er væsentligt billigere og derfor en rigtig god løsning for mange mennesker, da resultatet oftest er lige så godt.

Søvnsynder #3: For dårlige betingelser

Den tredje største årsag til dårlig søvn er ting i dit miljø som du i høj grad selv kan påvirke for at opnå en bedre søvn. Der er tale om en række parametre du kan skrue på for at give dig selv bedre betingelser for en god nattesøvn.

Sørg for at dit soveværelse har den rette temperatur. De fleste af os sover faktisk i et for varmt soveværelse. Soveværelset skal helst være en smule koldere end resten af boligen og altså ikke normal stuetemperatur. Den optimale temperatur for et soveværelse er omkring 18 grader. Det skyldes, at vores krops kernetemperatur sænkes når vi sover.

Derudover er det en god idé at sove i et komplet mørkt soveværelse, for at give de bedste forudsætninger for at komme ned i en dyb søvn. Det kan du opnå ved at have mørklægningsgardiner eller ved brug af en sovemaske der lukker alt lyset ude.

Den rette seng er også vigtigt for at få en god nats søvn. Vi tilbringer en tredjedel af vores liv i sengen, så det er vigtigt både for søvnkvaliteten og for dit generelle helbred at du sover i en god seng. Sørg for du har den rette hårdhed på din madras som passer til din vægt og sovestilling, samt at du har en god og behagelig topmadras i det rette materiale som passer til dit behov.

Hvis du ikke kan falde i søvn så reflekter over din aften rutine og se om du kan give dig selv nogle bedre forudsætninger for at kunne falde i søvn og få en god nattesøvn. Som nævnt i punkt #1 så undgå blåt lys inden du skal sove. Pas på ikke at drikke koffeinholdige drikke som kaffe, energidrik og cola om aftenen. Spis ikke et større måltid eller dyrk motion i timerne inden du skal sove. Pas på med ikke at drik for meget vand, så du skal op og tisse. Drop evt. eftermiddagsluren hvis den gør at du ikke føler dig træt når du skal sove.