Vinterklargøring i haven i november

Vinterklargøring i haven i november

Sponsoreret indhold

Har du ikke fået gjort din have vinterklar endnu, så er det ved at være tid til at du skal have gjort noget ved det, hvis du vil sikre dig at dine planter og blomster kommer helskindet igennem kulde og frost som står og banker på døren nu i november.

Brug flis i haven til at holde styr på ukrudt og kulde

Når kalenderen siger november, så er det tid til at tage et kig på hvordan haven står og om den er klar til at komme igennem en vinter med minusgrader og vejr som kan slå næsten alt og alle ud af kurs, hvis ikke man er beredt. Flis i haven er bl.a. en af de ting du kan overveje til din vinterklargøring i haven og måske er der endda nogle blomster eller planter der bliver nødt til at komme med et smut indendørs for et par måneder.

Med flis i haven kommer du dog rigtig langt i din vinterklargøring af haven. Flis har for det første den gode effekt at der kommer mindre mulighed for ukrudtet til at vokse op alle vegne, men der er også det smarte ved flis at det lægger sig som en slags dyne over planter og blomsters sarte områder der fører til rødderne.

Når du har nye bede eller hække, skal du være mere opmærksom

Har du netop i år valgt at investere i en ny hæk på matriklen, kan flis og dets fordele virkelig komme til udtryk her. En hæk eller anden plante eller blomst, der netop kun lige er begyndt at slå rødder, er sårbar og har derfor brug for at man beskytter imod det danske vejr, der kan være hårdt for enhver plante eller blomst.

Når f.eks. en ny hæk ikke har slået rødder mere end hvad der har kunne nås på et par måneder, så er rødderne særligt sårbare i forhold til de lave temperaturer som der er udsigt til. Det kan derfor være at du risikerer at dele af din hæk vil gå ud, hvis du ikke får gjort noget ved det allerede nu.

November er ved at være sidste udkald for at nå at sikre haven mod vinteren. Vinteren har det med at komme snigende og pludselig er det hele blevet virkelig koldt og vejret byder på nedbør blandet med isnende vinde, som bestemt ikke er sjove at skulle vinterklargøre haven i.

Flere typer flis med forskellige formål

Når du skal finde flis til havens bede, så kan det måske virke overraskende at der findes så mange forskellige valgmuligheder, men det er heldigvis nogenlunde den samme effekt du får i form af beskyttelse mod vintervejret, uanset hvilke type du vælger at bruge. Der er dog nogle ulemper og fordele du kan se nærmere på for hver enkelt valg, hvis din flis-dækning skal have andre formål end bare at beskytte bedene i vinterhalvåret.

Selvfølgelig kan udseendet på flisen være afgørende. Hvis man går efter det pæne look, så er der mange der vælger at bruge barkflis i stedet for træflis. Barkflis nedbrydes dog en smule hurtigere, så hvis du vil have det liggende og virke længe, så er det måske en måde at sortere til og fra på.