Tør du trække vejret i din stue?

Tør du trække vejret i din stue?

Sponsoreret indhold

Ja, selvfølgelig gør du da det, og det er også sat lidt på spidsen. Men måske skal du lige tænke dig om en ekstra gang, inden du tænder alt for mange levende lys i din stue. For i denne mørke tid længes vi jo efter mere lys og varme. Vi tænder levende lys, fordi det giver os begge dele. Og levende lys skaber jo den helt rigtige hyggestemning.

Og undersøgelser har vist, at 39 % af danskerne dagligt eller næsten dagligt tænder levende lys i deres bolig.

Stearinlys er sundhedsfarlige

Tændte stearinlys kan desværre være sundhedsfarlige. Og det er lys i 100% ren stearin, der er mest sundhedsfarlige.

 Og mange mennesker med astma, andre lungesygdomme eller som bare har sensitive lunger, kan ikke tåle tændte stearinlys. For når man har luftvejssygdomme, lider man ofte af iltmangel og vejrtrækningsproblemer. I det hele taget har man meget følsomme luftveje, og der skal ikke ret meget til før man bliver voldsomt generet af de små nanopartikler, som stearinlys udleder. Nanopartiklerne er så små, at de nemt kan trænge dybt ned i lungerne, når man trækker vejret.

Men også selvom du hverken lider af astma eller KOL vil det være en god idé at brænde levende stearinlys med omtanke. Og det er fordi, at de små partikler trænger ind i cellerne og over i blodbanen. Og her kan de være med til at øge risikoen for luftvejssygdomme. Andre gener kan være hovedpine, irriterede øjne og tilstoppet næse.

Svanemærkede og fyrfadslys

Men vil du alligevel rigtig gerne brænde stearinlys skal du vælge svanemærkede lys eller fyrfadslys. Fyrfadslys soder ikke så meget som almindelige lys. Og så er det selvfølgelig afgørende, hvor mange lys du tænder, og om lyset brænder roligt eller er udsat for træk. Det er også en god idé at slukke de levende lys med en lyseslukker i stedet for at puste dem ud.

Sundere alternative lys

Der findes også sundere alternativer til stearinlys. F.eks. lys, som er fremstillet af fødevaregodkendt paraffin. Det er paraffin, som er helt renset for urene partikler. En paraffin som du sikkert kender fra ost. Disse lys kan derfor bruges af astmatikere og allergikere helt uden problemer.

Og så er der LED lys. Der findes i dag en masse forskellige LED lys på markedet. Og efterhånden er de lavet så fint, at de ikke ser så uægte ud, men er mere virkelighedstro og autentiske.

Soyalys er også et godt alternativ til stearinlys, og et alternativ, som du kan brænde med god samvittighed. Lysene er støbt af soyavoks, som bliver udvundet af soyabønneolie. Soyalys udleder 100 gange færre nanopartikler end lys af ren stearin. Og så er lysene ikke tilsat farve, de er fri for animalsk fedt, parabener, phthalater og UV-hæmmer. Samtidig er de bionedbrydelige, og oven i hatten har flammen en smuk og varm glød. Du kan finde soyalys her.

Det gode indeklima

Men selvom, at du brænder soyalys eller lys af fødevaregodkendt paraffin, er det stadig meget vigtigt at lufte ud regelmæssigt. Især om vinteren er det vigtigt at få luftet ud minimum tre gange om dagen. Du kan evt. gøre udluftningen kortere om vinteren, men så skal du sørge for, at der er gennemtræk. På den måde suges den brugte luft ud, og den friske og nye luft trækkes ind.