Legenden om Saint Patrick

Legenden om Saint Patrick

Sponsoreret indhold

Saint Patricks dag fejres utallige steder i verdenen. Men kender du historien bag Saint Patrick? Dette skriveri gør dig klogere på legenden, så du fremadrettet kan deltage i festlighederne med fornyet viden om fænomenet. Især er Irland kendt for at fejre Saint Patricks dag med maner.

Saint Patrick i populærkultur

Hvis du spørger, hvad de fleste i dag tænker, når de hører om Saint Patricks dag, vil de højst sandsynligt nævne ting som grønne kløvere, små grønne mænd, som efterlader grønne fodaftryk over alt i huset og masser af grønt over alt – grøn mad, grønne drinks, grønt tøj og grønt hår; alt er mildest talt grønt på denne dag. Konceptet om grønne kløvere og små, grønne, mystiske mænd, som efterlader potter med guld, er en så stor del af populærkulturen, at du i dag finder mange film om emnet samt spil såsom Emerald’s Infinity Reels fra Maria DK. Dette skyldes sikkert, at kløvere og de mystiske grønne mænd er forbundet med held. Til trods for, at Saint Patrick er en så stor del af nutidens populærkulturen, går legenden om Saint Patrick dog utallige år tilbage i tiden.

Historien bag Saint Patrick

Når Saint Patrick er så populær i Irland, så skyldes det hovedsageligt, at det var her, at legenden havde sin daglige gang. Engelske Patrick kom til Irland i år 432 e.kr., efter at være gjort til slave under et irsk plyndringstogt. Han var nyuddannet præst og biskop og havde ønske, om at introducere og omvende Irlands keltiske befolkning til kristendommen. Til det formål brugte han snedige metoder. Tallet tre havde allerede stor betydning i de keltiske traditioner, og det brugte Patrick til sin fordel. Over alt i landskabet voksede de grønne trekløvere, og dem brugte Patrick til at fortælle om den hellige treenighed. Af den årsag er de grønne kløvere fortsat en stor del af legenden af om Saint Patrick og faktisk derudover også Irlands nationalsymbol.

Saint Patricks dag

Saint Patrick døde den 17. marts i år 493 e.kr. På samme dato hvert år er der siden blev afholdt Saint Patricks dag. Denne dag har til formål at hylde Irlands skytshelgen og minde hans gerninger. Dagen er naturligvis et stort fænomen over alt i Irland, men du finder så sandelig også mange andre steder i verdenen, der fejrer dagen. Det hænger i høj grad sammen med irerenes migration til andre lande. I tidligere tider har mange irere blandt andet slået sig ned i USA, Canada og Australien. Derfor er Saint Patricks dag også et stort fænomen her. Derudover fejres der Saint Patricks dag mere overraskende steder som blandt andet Singapore, Japan og Rusland, mens vi i Danmark så sandelig også gør noget ud af dagen flere steder i landet.

Saint Patricks dag er forbundet med en stribe traditioner. Eksempelvis kan du denne dag opleve en lang række parader rundt om i verdenen. Blandt andet i København, hvor der siden 2005 har været afholdt en parade på Saint Patricks dag. Derudover er der tradition for at lave grøn mad såsom grønne kager, masser af kål og andre grønne måltider. En lille irsk svingom og et par irske fraser er også på sin plads at lære, hvis du vil deltage i festlighederne på denne historiske dag. Efter at læse med her, kan du jo også brillere lidt med din viden om Saint Patrick. I hvert fald har du oven for fået en lille introduktion til fænomenet og legenden.