Ro på bagsædet: De bedste børnebøger til sommerferien

Ro på bagsædet: De bedste børnebøger til sommerferien

Sponsoreret indhold

“Er vi der ikke snart?” “Jeg keder mig.” “Mor, Kasper bliver ved med at drille!” “Far, jeg skal tisse!” Sommerferien er en skøn tid med udflugter og campingture, men de mange timer tilbragt i bilen med et par rastløse unger på bagsædet kan godt tære en hel del på både tålmodigheden og det gode humør.

Hvis du ligesom mange andre forældre føler et stik af dårlig samvittighed, når du igen-igen overvejer at pacificere junior med iPad’en, så er der imidlertid en anden løsning, der kan give ro: En god læseoplevelse eller fem. Når først børnene får en bog mellem hænderne eller en lydbog i hørebøfferne, går der som regel ikke lang tid før de forsvinder ind i fantasiens verden.

Vi giver dig her en håndfuld gode bud på sjove og spændende børnebøger, som med garanti giver ro bagerst i bilen.

Vitello-bøgerne kalder smilet frem

Den danske forfatter Kim Fupz Aakeson er en foretagsom mand. Han har været aktiv siden starten af 1980’erne og hans forfatterskab omfatter mere end 100 bøger – og en stor del af dem er henvendt til børn. Derfor er det også svært at udvælge blot én eller to bøger fra hans bagkatalog, som dine børn helt sikkert vil elske, men vi forsøger alligevel.

Kim Fupz Aakesons børnebogsforfatterskab henvender sig typisk til børn i alderen 5-9 år, og billedbogsserien om den unge dreng Vitello er ingen undtagelse. Vitello er en frisk knægt, som er fuld af energi – og rigtig mange idéer, som ikke altid er lige gode. Selv for voksne kan det være svært ikke at grine, når Vitello igen får rodet sig ud i en skør situation. Der findes efterhånden en del titler i serien, blandt andet Vitello møder Gud, Vitello napper en kat, Vitello bygger en monsterfælde og andre eventyrlige historier.

Astrid Lindgren går aldrig af mode

Til de lidt større børn har vi fundet et par ægte klassikere frem fra gemmerne. Tusindvis og atter tusindvis af børn – og mindst lige så mange voksne – har allerede stiftet bekendtskab med henholdsvis Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte, men bøgerne har bestemt ikke mistet deres magi, selvom de efterhånden har en del år på bagen. Historierne om den gæve røverdatter, og søskendeparret Tvebak og Jonathan er nøjagtigt lige så spændende, eventyrlige og gribende som da de først udkom.

Til bagsædet er bøgerne bedst egnet til skolebørn i 8-12 års alderen, men de kan dog også sagtens bruges til højtlæsning for børn fra 6 års alderen. Selvom temaerne i bøgerne til tider kalder på de store følelser, er de begge skrevet i et smukt og letlæseligt sprog, der virkelig sætter gang i fantasien.