Hav styr på disse tre ting, inden du låner penge

Hav styr på disse tre ting, inden du låner penge

Sponsoreret indhold

Størstedelen af danskerne får på et tidspunkt i deres liv brug for at låne penge. Nogle af de største lån er typisk til en ny bil eller bolig, men det kan også være nødvendigt at låne til andre formål.

Det kan eksempelvis være til uforudsete udgifter i forbindelse med en tandlæge- eller mekanikerregning. Andre vælger også at låne til renovering af boligen eller fornøjelser såsom rejser og specielle anledninger.

Uanset hvad formålet er, bør du have styr på mange af de samme ting, inden du låner penge. Det hjælper dig nemlig med at finde det billigste lån.

Vi hjælper dig derfor med tre gode råd, så du er klædt på til at søge om et lån.

1. Få styr på relevante begreber

Der er en række begreber, som du skal kende til, hvis du ønsker at låne penge. Vi har samlet nogle af de vigtigste herunder:

  • Lånebeløb: Det beløb du ønsker at låne
  • Løbetid: Antal måneder eller år du ønsker at afvikle gælden over
  • Månedlig ydelse: Det beløb du skal betale af hver måned
  • Renten: Prisen for at låne penge udtrykt i procent
  • Etableringsomkostninger: Omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet
  • Administrationsgebyr: Et månedligt gebyr der betales til långiver
  • ÅOP: Den årlige omkostning i procent er en beskrivelse af de samlede omkostninger, renter og gebyrer, der påløber et lån på et år – udtrykt i procent

Når du har styr på disse begreber, bliver det lettere for dig at gennemskue de forskellige lånetilbud, så du ender med det billigste.

2. Lav et budget

Det er altid vigtigt, at du har styr på din privatøkonomi, men det er især vigtigt, hvis du skal låne penge. Bankerne bruger nemlig din økonomiske situation til at vurdere risikoen, som de fastsætter din rente på baggrund af.

Derfor slipper du for overraskelser, hvis du oplyser dine helt korrekte tal fra starten af.

Her er den bedste metode at lave et budget, og det behøver ikke være kompliceret. Det vigtigste er, at du har styr på din månedlige indtægt, dine faste udgifter og eventuelle gældsposter. 

Når du så trækker din indtægt fra dine udgifter, ved du, hvad dit månedlige rådighedsbeløb er. Når du ved, hvor meget du har til rådighed hver måned, kan du hurtigt finde ud af, hvor meget du betale af på et lån.

3. Overvej løbetiden

Det kan være svært at vide, hvordan du vælger den rette løbetid på dit lån, og hvad du skal overveje, inden du beslutter dig.

Hvis du vælger en længere løbetid, vil den månedlige ydelse i udgangspunktet blive lavere. Dog skal du være opmærksom på, at du ved en længere løbetid også skal betale renter i flere måneder.

Vælger du til gengæld en kortere løbetid, betaler du hurtigere af på lånet, og du betaler også renter i færre måneder. Du skal dog huske på, at selvom det er dejligt at blive hurtigt gældfri, skal din økonomi kunne holde til den højere månedlige ydelse, som du vil få med en lavere løbetid.

Undersøg markedet bagefter

Når du har styr på disse tre ting, er du klar til at undersøge markedet for det bedste lån. Her er det vigtigt, at du indhenter lånetilbud fra flere banker, da ikke alle giver dig samme tilbud.

Det kan virke uoverskueligt, men der er i dag flere sammenligningsportaler, hvor du blot udfylder én ansøgning, og så bliver den sendt ud til flere banker.

Danmarks største af slagsen er LendMe, som sender din ansøgning ud til 14 banker. De gennemgår den ofte i løbet af et par timer og vender tilbage med et svar. Sværere behøver det ikke at være at undersøge markedet.