Hvad er fiktion og hvorfor er vi vilde med det?

Hvad er fiktion og hvorfor er vi vilde med det?

Sponsoreret indhold

Måske du straks tænker på tiden med undervisning i folkeskolen, når du hører ordet ‘fiktion’. Det er da også i den sammenhæng, at mange af os i sin tid blev introduceret for begrebet. Selvom den tid lægger bag os nu, er fiktion fortsat en del af hverdagen. I hvert fald for de fleste af os. Så måske det er på sin plads med en lille genopfriskning. Her en lille fortælling om fiktion, og hvorfor vi er vilde med det.  

Indholdet af fiktion og hvor vi støder på det

Af og til kan det være rart at dykke ned i en anden verden fjern fra den, vi kender til. Du ved; bare slippe fantasien løs og tage på en rejse i det ukendte. Det er da netop også det fiktionen tillader os. Begrebet indikerer, at vi har at gøre med noget, som er opdigtet. Det opdigtede indhold kan rodfæste sig i virkeligheden eller trække på dele herfra. Der kan også være tale om ren fantasi. 

Fiktion finder vi mange steder. Af klassiske steder kan nævnes bøger og film. Måske du er en af de mange, som har læst den legendariske fortælling om Robinson Crusoe? Daniel Defoes bog har ganske vist mange år på bagen, og enhver læser synes at have sin mening om indholdet. Ikke desto mindre er den en af verdens mest læste og solgte bøger. Det er med andre ord de færreste, som ikke er rejst en tur med til den øde ø, hvor sømanden strander ene og alene. Foretrækker du film, når der skal hygges på sofaen med lidt take-away og godt selskab, så har du muligvis stiftet bekendtskab med eventyrsfilmen Avatar fra 2009. Den populære film tager sine seer med til en imponerende verden af fantasi og påfund, hvor missionen sættes ind på at rede en planet.   

I moderne tid oplever vi fiktion i markedets forskellige spil. Af eksempler kan nævnes de mange spillemaskiner tilgængelige via computer og apps, hvoraf Book of Dead lige nu er en tidens mest populære. I selskab med eventyren Rich Wilde tager spillet os med en tur til det gamle Egypten, hvor en intens skattejagt sættes ind på de dødes bog. Også e-sportsindustrien præsenterer os for fiktion. Her er World of Warcraft et oplagt eksempel. Ikke nok med, at du bydes velkommen i et fantasifuldt univers, du får også mulighed for at blive genfødt som en af spillets karakterer. Det online rollespil hitter stort og har i dag mere en otte millioner spillere. Et så højt tal understreger blot, at vi er vilde med fiktion – også i den moderne udgave. 

Tre gode grunde til at vi er vilde med fiktion

Så hvad er det, der gør os vilde med fiktion? Vi har allerede berørt det en smule. Den første årsag skal findes i behovet for at undslippe virkeligheden for en stund. Fiktion skaber et åndehul, hvor vi kan sætte vores hverdag og mange tanker på pause. Når hverdagen kommer lidt på afstand, er det ofte nemmere at finde fornyet energi til endnu en gang at begive os videre i den.

En anden årsag har at gøre med vores sociale behov. Bøger, film og spil luller os ind i en verden, hvor vi kommer i selskab med adskillige karakterer. Vi er dermed aldrig alene, når vi kaster os over fiktionen. Vi opbygger relationer med karaktererne i takt med, at fortællingen skrider frem, og vi kan næsten føle et sting af afsavn ved tanken om at skulle tage afsked med karaktererne. 

Sidst men ikke mindst bruger vi fiktionen til at skabe perspektiv og forstå andres følelser, tanker og handlinger. Fiktion bringer os tæt på fortællingens karakterer. Faktisk tager den os ofte helt ind under huden på karaktererne. Netop det kan give anledning til at reflektere og forsøge at sætte os i andres sted. Vi lærer altså noget om andre i takt med, at vi kaster os over fiktionen.   

Selvom undervisningstiden er over, fortsætter fiktionen med at spille en vigtig rolle i vores liv. For mange af os er den en fast del af hverdagen. Her indgår den, når vi bruger tid med bøger, film eller spil. Der er da også mange gode grunde til, at vi er vilde med fiktionen. Dens evne til at give os et afbræk i hverdagen samt dens sociale og perspektiverende funktioner er blandt de vigtige grunde.