Jagttøj og udstyr: 4 musthaves til jægeren

Jagttøj og udstyr: 4 musthaves til jægeren

Sponsoreret indhold

Planlægning er essentielt. En jagttur er ikke noget, du bare tager på med en fyldt vandflaske, en hættetrøje og geværet over skulderen. Og en stor del af den planlægning er dit tøj. De mest populære jagtsæsoner ligger i de kolde måneder, så det er vigtigt, at din jagtgarderobe er god nok til at dække dig ind i alt slags vejr.

Vi gennemgår derfor fire af de allervigtigste items til din jagtgarderobe. Hvis du sørger for at have alle tre i din garderobe, er du sikker på at kunne holde varmen og nyde oplevelsen hele vejen igennem. På friluft.dk finder du alt det jagttøj og jagtudstyr, du har brug for til din tur – alt fra den store jagtjakke til det mindre tilbehør. Og netop dette praktiske tilbehør er noget af det, der er nemt at glemme, når fokus ligger på støvler, trøjer og jakker.

Du har brug for et par gode handsker, der holder dine fingre varme, men som du stadig har fuld bevægelighed i. Det går ikke, at du ikke kan trykke på aftrækkeren, fordi dine fingre er stivfrosne eller handskerne er så tykke og stive, at du ikke kan bevæge fingrene alligevel. En hue, halsedisse eller elefanthue er også uundværlig på de helt kolde dage, hvor du hurtigt bliver iskold på de udsatte steder som ører, næse og toppen af hovedet.

Men først på listen er fire musthaves, som du ikke kan undvære i din jagtgarderobe. Så inden du kaster dig over tilbehøret, bør du kigge på det sortiment af jagttøj og jagtudstyr, som vi gennemgår nedenunder.

1.      Jagtstøvler

Først og fremmest skal du have et par gode jagtstøvler. Kig efter vandrestøvler, der er vandtætte og med for, hvis du skal bruge dem i vinteren. En jagttur involverer ofte en god, lang vandretur, og hvis du efter kort tid får ondt og vabler, bliver det en lang og træls dag. Der er stor forskel på, hvilke jagtstøvler der er de rigtige for dig. Nogle støvler har højt skaft, mens andre er lave, og nogle er fleksible omkring anklen, mens andre er faste og har ekstra støtte.

Om du skal have den ene eller anden slags handler i høj grad om det terræn, du jager i, samt hvor meget du skal gå på din jagttur. Jager du gennem hele vinteren, er det desuden vigtigt, at du går efter et par vinterstøvler med for, som du både kan vandre i og holde varmen i. Lige meget om du jager i varmt eller koldt vejr, er det en god idé at kigge efter støvler med en vandafvisende eller vandtæt overflade, så du holder fødderne tørre gennem hele jagten.

Hvis du køber et par støvler i høj kvalitet fra starten, kan du få glæde af dem i lang tid. Det kan derfor godt betale sig at investere lidt mere i dem, selvom det virker som en stor post, når du er ved at opbygge en jagtgarderobe.

2.      Åndbart og svedtransporterende inderlag

Hvis du er vant til at gå på jagt, kender du måske allerede lag-på-lag-reglen. Det er den bedste måde at holde sig varm på i selv de mest barske klimaer, og det bedste er, at det ikke kræver særlig meget. Start din jagtgarderobe med et såkaldt baselayer, der er det allerinderste lag i dit outfit.

Det skal være åndbart, svedtransporterende og gerne temperaturregulerende. Merinould er et populært valg til baselayer. Hvis det bliver for varmt for dig, kan du kigge efter syntetiske materialer. Det er et godt valg frem for bomuld, der tørrer langsomt, når det bliver vådt eller fugtigt, ikke lader dig ånde og generelt er tungere end andre stoffer.

Vælg for eksempel et par lange underbukser, en undertrøje med lange ærmer og et par gode sokker i merinould. Så sikrer du dig de bedste betingelser – også på de helt kølige dage.

3.      Varmt mellemlag

Oven på dit baselayer skal du have et varmt lag. Det er dit mellemlag, og det er her, du kan tage flere lag på, hvis du fryser. Et typisk mellemlag er en fleecetrøje, fordi fleece er meget varmt, hurtigttørrende og holdbart. Du kan også vælge en vatteret vest eller en uldtrøje. Jo tyndere et mellemlag du kan finde, der samtidig er varmt, jo bedre er det – det giver dig nemlig mulighed for at tage et lag mere på, hvis du fryser. Samtidig er det også mellemlaget, du tager af først, hvis du får det for varmt.

4.      Vind- og vandtæt yderlag

Det yderste lag skal ganske enkelt være vind- og vandtæt. Det kan være en jagtjakke, en regnjakke, en vest eller en vandtæt softshelljakke. Det vigtigste er, at du bliver holdt tør, selv om det regner, drypper med fugt fra træerne eller sner. Samtidig skal vinden holdes ude, da de to andre lag ikke holder dig varm, hvis vinden suser lige gennem dig.

Med en jagtjakke eller -vest bør du tænke praktisk, i forhold til hvad du kan få brug for på din jagt. Mange yderlag til jag har en harelomme på ryggen, store lommer foran og generelt masser af plads til det, du har med. Det kan også være, at du skal gå efter en camouflagejakke eller en jakke med orange detaljer eller andre signalfarver, alt efter hvilken type jagt du er på.