Hvem er det, der begår indbrud?

Hvem er det, der begår indbrud?

Sponsoreret indhold

Der er sponsoreret indhold i denne artikel.

I det seneste stykke tid har indbruddene i Danmark været faldende. Men i 2019 er der stadig blevet begået 24.553 indbrud i private hjem. Kun ca. 3,5 % af alle indbrud ender i en sigtelse. Derfor har størstedelen af indbrudstyvene aldrig været i kontakt med politiet, og man har derfor generelt ikke særlig meget viden om, hvem den typiske indbrudstyv er.

Hvordan er den typiske indbrudstyv?

Det kan være meget interessant at finde ud af, hvem det er, der bryder ind i vores hjem, og hvorfor de gør det. Selvom man ikke har pågrebet mange af indbrudstyvene, findes der alligevel data fra indbrudssigtelser i perioden 2007-2016. Disse sigtelser kan være med til at vise lidt om, hvem den typiske indbrudstyv er.

Ud fra disse data er der primært tre ting, der viser os, hvem indbrudstyven typisk er. Det er specifikationer omkring køn, alder og nationalitet. For det første vi ved, at hele 96 % af indbrudstyvene er mænd. Der er altså meget få kvindelige tyve. Derudover er indbrudstyvene forholdsvis unge, idet 78 % er under 35 år. Heraf er hele 52 % mellem 16 og 25 år. Her er der altså tale om meget unge mænd, der bryder ind i huse og lejligheder.

Selvom mange måske kan have en antagelse om, at mange af indbrudstyvene er af ikke-dansk oprindelse, er det faktisk 80 % af de sigtede tyve, der er af dansk oprindelse.

Mange indbrudstyve undgår huse med alarmsystemer
I en undersøgelse fra TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd har man talt med flere indbrudstyve om, hvorfor de begår indbrud, og hvad der kan få dem til at lade være med gøre det. Næsten alle tyve svarede, at det er pengene, der er den største motivationsfaktor for indbruddet. Undersøgelsen viste dog også, at en stor del af de adspurgte holder sig fra at begå indbrud i et hjem, hvis de kan se eller ved, at der er en form for alarm eller overvågning i huset. Det kan derfor hjælpe en del, hvis man som husejer skaffer sig et alarmsystem, der kan virke præventivt.

Sådan beskytter du din bolig mod indbrud

Danmark er det land i Europa, der oplever flest indbrud i private hjem pr. indbygger. Der sker faktisk knapt tre indbrud i timen. I de sidste mange år har Danmark ligget øverst på listen over flest indbrud i private hjem pr. indbygger. Fordi der bliver begået så mange indbrud i Danmark, kan det være en god ide at investere i tyverialarmer, der kan hjælpe med at sikre din bolig mod indbrud. Du kan sikre din bolig på mange forskellige måder.

Du kan blandt andet få videoovervågning, der optager, hvis der bliver begået indbrud i dit hjem. På den måde er der et tydeligt billede af tyven, og der opstår en meget større mulighed for at kunne identificere tyven efter indbruddet. Det kan derfor være med til helt at få tyven til at holde sig væk fra start, fordi han ved, at han kan blive fanget på video og derfor måske genkendt. Der findes også mange andre former for alarmsystemer. Hos Verisure kan du for eksempel supplere din videoovervågning med flere former for alarmer, så du samlet set er mere beskyttet.

Du kan blandt andet få vibrationsdetektorer, der kan reagere, ligeså snart tyven roder med din rude eller dør for at bryde den op. På den måde kan du undgå smadrede ruder. Du kan også få fotosensorer, alarmskilte og døgnovervågning og -udrykning, så du dag og nat kan få hjælp – se mere på verisure.dk