Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik
Annonce

10 vigtige fakta om lån til forbrug

Bankerne stiller ingen krav om sikkerhed, når du optager et forbrugslån (også kendt som kviklån). Du behøver med andre ord ikke at stille pant i dine ejendele (som f.eks. bil, båd og bolig) for at få pengene udbetalt.

Renterne på et forbrugslån bliver fastsat individuelt. Bankerne bestemmer renten på forbrugslånet i forhold til kreditværdigheden af den person, som ansøger om finansiering samt bankens egne krav til profit. Der er store renteforskelle blandt de danske banker, og det betaler sig altid at undersøge priserne nøje, før man tager sit endelige valg.

Bankerne vurderer din kreditscore og giver dig et rentetilbud baseret på resultatet af dette kredittjek. Hvis du har en god betalingshistorik og god likviditet, vil du få bedre renter end andre. Her er din kreditscore en vigtig faktor.

Kreditscoren er afhængig af mange faktorer. Det tæller for eksempel positivt, hvis du betaler dine regninger og afdrag til tiden. Det er også godt, hvis du har lav gæld i forhold til indtægt. Disse faktorer vil over tid give dig bedre chancer for at opnå lavere renter, også på andre finansieringstyper end forbrugslån.

De dyreste forbrugslån er dem, som kaldes for "kviklån". Renterne er næsten altid højere på disse lån på grund af den korte løbetid og høje gebyrer. Hvis en bank for eksempel tilbyder renter mellem 6 % og 15 %, vil de næppe give dig de laveste renter på et lån på 10.000 kr., selvom du har en perfekt økonomi og betalingshistorik.

Årsagen er ganske enkelt, at banken ikke kan tjene penge på smålån, hvis renterne er for lave. I disse tilfælde er det derfor vigtigt at huske, at du bør betale lånet tilbage så hurtigt som muligt, hvis du optager et kviklån.

Normalt er det sådan, når du optager et sikret lån, at pengene udelukkende må bruges til køb af et værdiobjekt. Dette krav gælder dog ikke, når man optager et lån til forbrug. Som navnet antyder, kan du bruge lånet præcis, som du selv ønsker, hvilket giver dig øget fleksibilitet som låntager.

Nogle danske banker accepterer i dag, at du låner penge til forbrug, hvis du kan stille kaution. Det mest almindelige er, at samlevere eller ægtefæller er medansvarlige for tilbagebetalingen af gælden, når pengene bruges til at dække et fælles gode.

Fordelen ved at bruge en kautionist er, at banken dermed får større sikkerhed for tilbagebetalingen, hvilket ofte fører til, at de tilbyder lavere renter. Det er vigtigt at huske, at begge personer i dette tilfælde vil være juridisk ansvarlige for at tilbagebetale lånet.

Baseret på disse oplysninger kan softwaren i løbet af nogle minutter beslutte, om du kvalificerer dig til at få bevilget et lån. Det er en forudsætning, at du underskriver ansøgningen om forbrugslån med dit NemID .

Selvom du måske har en låneaftale, som betyder, at lånet skal tilbagebetales over fem år, så kan du tilbagebetale hele lånet, præcis når du vil. Det medfører som regel ingen ekstra omkostninger at indfri hele lånet eller at tilbagebetale med større afdrag. Der findes dog nogle banker, som opkræver et gebyr ved indfrielse, men det gælder ikke alle banker.

Det er en god ting at kunne nedbringe sin gæld før tiden, specielt for dem, som måske arver penge eller får en bonus gennem arbejdet. Hvis du tilbagebetaler lånet hurtigere, vil du reducere låneomkostningerne betydeligt, da renteomkostningerne vil blive lavere.

Det er blevet ret normalt at refinansiere dyr gæld fra små lånebeløb og gæld på kreditkort. Der er ingen, som ønsker at betale dyre renter i længere tid end højst nødvendigt.

Den billigste refinansiering gøres normalt med et sikret lån. Du kan også bruge et usikret forbrugslån, hvis du ikke ejer egen bolig eller lignende. Normalt har forbrugslånene langt lavere renter end kreditkort og mikrolån/smålån. Hvis man samler flere forskellige gældsforpligtelser i et større lån, vil de fleste spare mange penge.

De effektive renter på et forbrugslån bestemmes af nominelle renter plus alle gebyrer. Hvis du slipper for gebyrerne, vil denne type lån medføre de laveste omkostninger, såfremt renterne ikke er betydeligt højere end hos de konkurrerende banker.

I dag findes der en række danske banker, som tilbyder forbrugslån uden ekstra gebyrer. Denne trend vil vi nok se mere og mere, og vi kan forvente, at flere banker vælger at markedsføre denne type produkter.

En forbrugskredit er i princippet det samme som et forbrugslån, men med den forskel at lånet stadig er disponibelt, også efter at lånet er tilbagebetalt. Det fungerer sådan, at du ansøger om og får bevilget en kreditramme/låneramme. Du bestemmer selv, hvor mange af pengene du vil bruge inden for denne ramme.

Det beløb du overfører til din egen konto er det beløb, som du skal betale renter af. Resterende beløb, som du ikke overfører til dig selv, medfører ingen omkostninger. Denne type kredit egner sig specielt til dem, som altid ønsker at have ekstra kapital i situationer med uforudsete udgifter, eller hvis det nøjagtige lånebeløb er usikkert. Forbrugskreditter har ingen specifik "udløbsdato", og de varer så længe, kreditten er i brug.

Dette er firmaer, som indhenter en række forskellige tilbud (ofte 15 til 20 tilbud) på dine vegne. Det er gratis for ansøgeren at benytte en lånemægler (bankerne betaler provision til mægleren i stedet), og mægleren kan ofte skaffe bedre tilbud, end du selv ville kunne på egen hånd. Alle tilbud om forbrugslån er uforpligtende, lige meget om du får tilbuddet gennem en mægler, eller om du søger direkte gennem banken.

 
Husk, at banken har pligt til at fryse udbetalingen af kviklånet i 48 timer. Det betyder, at du må vente mindst 2 dage, før pengene står på din konto. Reglen gælder for lånebeløb under 12.000 kr. Kviklån er kontroversielle, som denne artikel i Altinget viser.
Størstedelen af bankerne har automatiseret processen for dem, som ansøger om forbrukslån. Computere behandler ansøgningen ved hjælp af algoritmer og indhenter vigtige tal om låneansøgeren gennem offentlige registre. Det inkluderer for eksempel dine skatteoplysninger, adresse, kreditscore, og om du har eventuelle betalingsanmærkninger.
Læs også - Over 200.000 Dansker er dårlige betalere (DR).
Et af de vigtigste råd til dem, som leder efter det billigste forbrugslån er, at det virkelig betaler sig at sammenligne så mange lånetilbud som muligt. Denne proces kan gøres nemmere ved at benytte sig af en lånemægler.
luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.